All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

BARANIN NA JEDINOM KORONA FREE OSTRVU NA SVIJETU Janković: Postoji uslov da stupite na ostrvo i to ih čuva (FOTO)

Dok se cio svijet bori sa pandemijom koronavirusa, postoji mali arhipelag u Njemačkoj, koji se zove Heligoland, a njegovi stanovnici su uspjeli da ga sačuvaju od korona virusa.
Na ostrvu nema automobila, nema buke, a nema ni poreza, odnosno cijelo ostrvo je “djuti fri šop”.
Stiže se za dva sata vožnje brodom, a nalazi se oko 50 kilometara morske linije od sjeverne obale Njemačke.
Na ovom čudesnom ostrvu trenutno se nalazi Baranin Aleksandar Janković, koji za Portal Volim Podgoricu VOP, kaže da je ovo jedina tačka, markar ovog dijela planete na kojoj – nema korone.
U normalnim okolnostima, kako kaže, dolazi puno turista. Sada ih je nešto manje i mogu stupiti na tlo samo uz negativan korona test.
” U Njemačkoj ima korone kao i svuda, samo na Heligolandu je nema. Ovo ostrvo broji oko 1.200 stanovnika, a zaštitili su se tako što svako prije nego dođe na ostrvo mora da se testira, a ako test pokaže da je negativan, tek tada mogu stupiti na tlo ostrva” kaže Aleksandar za naš portal.
Janković kaže da je, iako je, kao pomorac, obišao, mnogo zemalja, a ovo mjesto jedno od onih za koje se emotivno vezao.
U kući Jankovića pomorstvo je porodična tradicija.
“Ljubav prema pomorstvu se rodila tako što je moj tata bio pomorac, a mene je to privlačilo uvijek, i baš sam zbog toga upisao srednju pomorsku, kao i fakultet u Kotoru koji sam i završio. Plovim od svoje devetnaeste godine, a to je već punih 11 godina”, kaže Aleksandar.

Video Player

Aleksandar je trenutno, kako to pomorci kažu, kapo makine.
“Posao mi je održavanje mašinskog prostora. Baveći se ovim poslom  obišao sam Englesku, Francusku, Belgiju, Holandiju, Njemačku, Dansku, Norvešku…”, priča Janković.
On je na ovo corona free ostrvo došao na brodu kompanije Njord offshore.
“Radimo sa ostrva, svako jutro pokupimo servisere i djelove i vozimo na vjetrenjače, onda se penjemo na njih i radimo to što treba da se uradi. Vjetrenjače su smještene u moru. One se nalaze na sat vremena od ostrva, a služe za proizvodnju struje”, priča Aleksandar.
Kaže i da je navikao da bude odvojen od kuće.
“Navikao sam ja već deset godina radim ovaj posao, a ugovor mi je mjesec dana na brodu i mjesec dana kući i tako iznova”, kaže Aleksandar.
Anđela Dragnić/VOP
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top