All for Joomla All for Webmasters
Srbija

NOVOGODIŠNJA “ČESTITKA” U SRBIJI Evo šta će sve POSKUPETI od 1. januara!

Građane Srbije od januara sledeće godine čeka još jedan talas poskupljenja, a novim cenama najviše će biti pogođeni vozači, konzumenti alkoholnih pića i cigareta.

Foto: O. Bunić / RAS Srbija

Nakon nedavnog poskupljenja goriva, vozače u Srbiji čeka novi udar na novčanik. Gotovo je izvesno da će od Nove godine poskupeti putarine na autoputevima i to za bar 10 odsto. Da je takva odluka veoma blizu, potvrdio je i v. d. direktora JP “Putevi Srbije” Zoran Dobrnjak.

 – Očekujem takvu odluku Vlade. To će biti prvo povećanje putarina posle devet godina – rekao je on.

Foto: M. Milanković / RAS Srbija

Putari već dugo insistiraju na rastu cena, a do toga će doći i zbog zahteva EU da se više ulaže u infrastrukturu. Prema cenovniku koji su “Putevi Srbije” predložili Vladi, putarina za deonicu Beograd – Niš će sa sadašnjih 730 skočiti na 800 dinara. Korišćenje puta Beograd – Šid, umesto dosadašnjih 340, plaćaće se 370, a za deonicu Beograd – Subotica putarina će sa 290 biti uvećana na 320 dinara.

Zbog zahteva iz EU, biće povećane i akcize na domaća žestoka pića i cigarete, a u Ministarstvu finansija već je formirana radna grupa koja treba da pripremi novi zakon kojim bi se naša akcizna politika uskladila sa standardima EU.

Foto: E. Čonkić / RAS Srbija

Ukoliko se budemo dosledno držali uputstava Brisela, dažbine za domaću rakiju i viski morale bi da budu iste, odnosno naša žestina moraće da poskupi za 192 dinara po litru. Ovakva korekcija cena plod je upozorenja Evropske komisije, koja smatra da akcizna politika u sektoru žestokih alkoholnih pića favorizuje domaća alkoholna pića, što nije u skladu sa principima Brisela.

To bi značilo da će šljivovica sa 690 dinara poskupeti na 882, viljamovka na 2.112 dinara, lozovača će koštati 712 dinara, a vinjak 1.021.

Foto: Mitar Mitrović / RAS Srbija

Povećanje cena cigareta, sa druge strane, ići će postupno, a prema nekim najavama, biće izrađen akcizni kalendar za naredne četiri godine. U njemu će se, kao i u prethodnom, dva puta godišnje korigovati ove dažbine. Naime, u EU je visina minimalne akcize 90 evra na 1.000 cigareta, dok u Srbiji ona iznosi 50 evra.

Foto: Profimedia

Izvesno je da građane Srbije čeka poskupljenje i kafe, kada u proizvodnju stigne kafa iz nove berbe. Proizvođači kafe međutim još ne znaju za koliko će poskupeti omiljeni crni napitak, ali se slažu da je takva odluka neminovna i to od januara sledeće godine.

Foto: K. Kamenov / RAS Srbija

I na kraju, tokom 2017. građane očekuje još jedan skok cena struje. Mada to do danas nije zvanično potvrđeno, rast cena električne energije u sledećoj godini predviđen je dogovorom sa MMF-om, a time će biti nastavljeno usklađivanje sa cenama tog energenta u Evropi. Kako se nezvanično spekuliše, sadašnje cene, naime, toliko su niske da ne privlače nijednu inostranu kompaniju da uđe na srpsko tržište električne energije, prepuštajući ga tako monopolu EPS-a.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

To Top