All for Joomla All for Webmasters
Bosna i Hercegovina

Evo kolika je kazna ako u Sarajevu vozite PRLJAVO AUTO

Za bilo koju vrstu zagađenja okoline lokalnim zakonima u BiH propisane su visoke kazne, a kažnjena mogu biti i fizička lica.

Iznosi kazni za građane mogu sezati i do 1.500 KM. Međutim, samovolja pojedinih građana koji bacaju otpatke i kroz prozor rijetko je kažnjiva, a BiH je još uvijek daleko od osnovne kulture i stroge zaštite okoliša svojstvene zemljama EU.

Kako ističe sagovornik portala Fokus.ba dobro upoznat sa sistemom kažnjavanja zagađenja okoline, komunalni redari se na terenu susreću sa brojnim problemima.

“Hipotetički gledano kazna od 100 do 1.500 KM može biti napisana i vlasniku bilo kojeg vozila u Sarajevu koje nije čisto, koje recimo ostavlja blatnjave tragove. Ali kod nas se to rijetko dešava. U Njemačkoj su predviđene i drastične kazne za vozila iz kojih kapa ulje. Kod nas su tragovi od ulja uobičajena pojava u stambenim naseljima gdje se djeca igraju“, ističe naš sagovornik.

Čistoća javnih površina u Kantonu Sarajevo, kao i kazne za kršenje propisa, regulisane su Zakonom o komunalnoj čistoći. Za kontrole su zaduženi redari Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća “Park”.

Građani uvijek mogu prijaviti nesavjesne pojedince koji bacaju smeće. Međutim, od toga najčešće ne bude ništa, jer građani koji prijave takav slučaj najčešće to učine anonimno i ne žele svjedočiti na sudu.

“Jedini efikasan način kažnjavanja nesavjesnih građan koji bacaju smeće jeste ako ih komunalni redar zatekne u tome. Zapisnik se predaje inspekciji koja podnosi prekršajnu prijavu, a konačnu riječ daje sudija”, ističe naš sagovornik.

Kantonalnim zakonom u Sarajevu predviđene su i visoke kazne za pravna lica koja na bilo koji način doprinose zagađenju okoline. Novčane kazne se kreću između 1.000 i 6.000 KM za različite prekršaje, od nepostavljanja korpe za smeće do rasipanja otpada na različite načine.

I drugi dijelovi BiH i veći gradovi imaju velikih problema sa nesavjesnim građanima koji bacaju smeće na različita mjesta, pa čak i u rijeke. Na području Banje Luke propisane su slične kazne kao u Sarajevu. Kazne za fizička lica kreću se između 100 i 1.000 KM.

Izvor: fokus.ba

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

To Top