All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Nemica Vivijen i Holanđanin Boudven pokrenuli biznis u Srbiji: Kažu da im je pomoć potrebna, a teško je pronaći radnike

Vape za porodicom koja bi došla da živi i radi na farmi

Ovaj neobičan par doseljenika podigao je biodinamičku farmu u netaknutoj prirodi pitomog sela, gde pored njihovo dvoje dece, slobodno i zdravo, zajedno rastu jagode i tikvice, šljive i salate, razne žitarice, ali i stare pasmine koza i buša goveda.

Bajkovito mesto, tek je malo zaklonjeno od glavnog puta i to samo bujnim rastinjem, koje je u ovo doba godine od očiju prolaznika zaklanja neobičnu farmu i njene vlasnike.

U skromnoj seoskoj kući Vivijen i Boudven kuvaju kafu i doručkuju sir i mleko iz sopstvene proizvodnje, tek pošto su završili hranjenje životinja.

Na osunčanom platou ispred praga, samo u majici i pelenama, igra se njihov 17-mesečni sin Antonin, a ćerku Karlu je vaspitačica upravo odvezla u vrtić .

– Ljudi su ovde dobri i znaju da ne možemo da postignemo sve zbog posla na farmi, pa nam pomažu, a eto, vaspitačica svrati po devojčicu kad god može – počinje Vivijan priču o Srbiji za “Večernje novosti” i dodaje:

Vivijen nema nikakvih ograničenja ni što se domovine tiče, a upravo takva je i njena životna filozofija, ali i nauka kojom se bavi.

Ako se biljke razbole, Vivijen ih ne leči nego razmatra gde je pogrešila.

Farma je organizam, a biljke sadimo po plodoredu, što je jedina zaštita. Sada mogu da kažem da nemamo mnogo štetočina i to je fantastično – ponosna je Vivijen.

Ipak, Nemica i Holanđanin imaju i svojih muka.

Neophodno im je da nabave mašinu za okopavanje povrća. Kupili su je, ali im stoji u Nemačkoj, i to zbog komplikovanih procedura oko carine.

Vape za porodicom koja bi došla da živi i radi na farmi.

Mnogo je teško pronaći zainteresovane za ovaj posao. Mnogo je porodica koje žive loše, prave nove dugove, isključuju im vodu i struju, ne znaju kako će othraniti decu. Ovde sa nama mogli bi da žive veoma radosno i opušteno. Mi nemamo subvencije, ali ni velikih dugova. A fali nam radna snaga jednako kao i mehanizacija – ističe Vivijen.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top