All for Joomla All for Webmasters
Bosna i Hercegovina

Džihadisti se tajno leče u sarajevskim bolnicama o trošku građana BiH: Dovedu ih ranjene i izmučene, pa čim se oporave, vrate na ratišta

Vrate se u BiH, oporave, pa opet vrate na ratišta

Ranjeni džihadisti, povratnici sa sirijskog ratišta, u većini slučajeva nesmetano se leče u zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH, i to o trošku tamošnjih građana.

Izvori bliski bezbednosnim strukturama u BiH navode da je do sada oko 40 ranjenika sa sirijskoj ratišta lečeno u bolnicama u Sarajevu, Fojnici, Zenici i Travniku, a da je pritom retko kojeg posetio i ispitao neko od istražilaca BiH.

Stručnjak za bezbednost Džaved Galijašević ocenjuje, za Blic, da je odnos bezbednosnih agencija u BiH prema ranjenicima i povratnicima sa stranih ratišta krajnje neozbiljan i destruktivan, zbog čega je gotovo postala praksa da takve osobe po zbrinjavanju i lečenju u nekim od federalnih zdravstvenih ustanova bezbrižno vraćaju na ratišta.

Posebno je, kaže, interesantna činjenica kako te osobe uspeju ranjene da pređu toliko granica i bez problema uđu u BiH, gde im se pruža medicinska pomoć.

– Sve se to radi uz znanje i manipulaciju države. Kada su, recimo, SIPA ili OBA pregledale bolničke evidencije o dolasku ranjenika iako su mediji objavljivali i imali informacije da se u datom momentu nalazi desetak lica sa sirijskog ratišta na lečenju? Niko nije preduzeo nikakvu meru, što znači da je to nešto o čemu učestvuju veliki bolnički centri, odnosno država, i to uz saznanje bezbednosnih agencija – kaže Galijašević.

Koliko država ozbiljno pristupa ovom problemu, kaže Galijašević, govori podatak da od 320 boraca iz BiH, za samo njih 17 je raspisana crvena poternica. Uz to, na poternicama se manipuliše kvalifikacijom krivičnog dela.

– Imamo najnoviji primer Begzada Spahića, koji je uhapšen u Turskoj zbog sumnje da je planirao samoubilački napad. On nije kvalifikovan kao terorista nego kao lice koje je učestvovalo u nezakonitom prometu narkotika. Takva pravna kvalifikacija na graničnim prelazima ne znači ništa. Međutim, kada vi nekoga kvalifikujete kao teroristu, onda postoji drugačija procedura i odnos na graničnim prelazima prema tim osobama – zaključuje Galijašević, a piše Blic.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top