All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

NEMAČKA IMA PLAN ZA BALKAN: Evo kakvu strategiju priremaju za zemlje regiona

Nemačka je pripremila mini Maršalov plan za Balkan koji bi u narednih nekoliko godina trebalo da podigne ekonomije regiona, a na neki način bi bio kompenzacija za dugo čekanje na punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

 

Ovaj predlog Berlina, kako pišu Večernje novosti, pozivajući se na diplomatske izvore, uskoro će se naći na stolu Evropskog saveta u Briselu, koji bi trebalo da ga odobri i odredi poseban fond za balkanske države.

 

Pomenuti plan nazvan je “Berlin plus”, a novac za njegovu realizaciju trebalo bi da između ostalih, obezbede Evropska ekonomska zona (EEA) koju čine sve zemlje članice EU, Island, Lihtenštajn i Norveška, kao i Evropska asocijacija za slobodnu trgovinu (EFTA), kojoj uz navedene države, pripada i Švajcarska.

Sume još nisu poznate, jer bi tek trebalo da se organizuju donatorske akcije, ali bi, zbog obima projekata, svakako trebalo da budu značajne.

Ideja je da se od našeg regiona u kratkom roku od nekoliko godina stvori atraktivan ekonomski prostor.

Fondovi bi, između ostalog, mogli da se koriste i za osnivanje novih firmi.

Evropska unija bi na ovaj način dobila obučene radnike i tehnološki pripremljen region, a cilj je i da se povećanjem standarda zapadni Balkan više približi evropskim partnerima.

(Dijaspora.news/kurir.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top