All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Ne može da se pomiri sa činjenicom da sada živi u Hrvatskoj: Joško je najtužniji čovek nakon presude o Piranskom zalivu (FOTO)

Da stvar bude još zanimljivija i bizarnija, nakon svega, ispada da Jorasu više odgovara stav hrvatske politike, jer službena Ljubljana ga je prihvatanjem odluke suda otpisala

Odluka suda oko arbitražnog spora u vezi Piranskog zaliva, nije izazvala oduševljenje ni na hrvatskoj ni na slovenačkoj strani. Osim u slučaju Joška Jorasa. On je poslednjih 20 godina protestovao, štrajkovao glađu, neretko se natezao sa hrvatskom policijom, bio čak i u zatvoru, a sada živi na hrvatskoj teritoriji.

Sud je rekao da Joško Joras živi u Hrvatskoj, a on se 26 godina borio da dokaže suprotno. Arbitraža, koju hrvatska strana ne priznaje, trebala je da stavi tačku na i oko pitanja granice sa Slovenijom. Zapravo je samo, po ko zna koji put, otvorila pitanje granice.

Hrvatsko slovenska granica duga je više od 500 km. Sporno je nekoliko tačaka, manjih zaseoka, i naravno vode u Piranskom zalivu. Arbitraža koja je trebala da reši spor, prema stavu Hrvatske javno je i nepovratno kompromitovana 2015. godine kada su javnost izašli telelfonski razgovori između slovenačkih pregovarača sa zastupnicima suda u Hagu. Tada je Hrvatska istupila iz pregovora.

Komisija je prihvatila saglasnost izvršnog odbora Slovenije da se granica odredi na reci Dragonji. Toga trenutka srušio se svet Joška Jorasa. Jednima je on slovenački nacionalista, a drugima, borac za južnu granicu Slovenije. Naravno, zavisno sa koje strane granice stojite. Većini je ipak, samo osoba koja s vremena na vreme incidentima izazove pažnju javnosti, piše dnevnik.hr.

– Hrvatska država je okupirala moju kuću i slovensku teritoriju. Hrvatska policija se ponaša kao okupatroska vojska meni i mojim prijateljima ne dopušta normalan život. Prijavljen sam na Sečovlje 1 a policija me prisiljava da se prijavim u Bujama – rekao je Joras 2006. godine.

 

Bivši premijer Zoran Milanović i predsednik Vlade RH, Andrej Plenković, tvrde da za njih ova arbitraža nema pravne učinke, da ne postoji. Slovenačka strana, međutim ima suprotne stavove.

– Smatram da je Hrvatska zrela država, sa zrelom politikom, ne obazirući se na trenutnu retoriku, da ćete prihvatiti odluku arbitražnog suda, koji je utemeljen na međunarodnom pravu. Ne znam šta vi mislite ko ste da ne biste prihvatili odluku međunarodnog prava – poručio je Karl Erjavec, slovenački ministar spoljlnih poslova, Hrvatima.

Da stvar bude još zanimljivija i bizarnija, nakon svega, ispada da Jorasu više odgovara stav hrvatske politike, jer službena Ljubljana ga je prihvatanjem odluke suda otpisala.

Ekipa “Provjerenog” je pokušala razgovarati sa Joškom Jorasom no on je odbio. Samo dan pre, govorio je za slovenačku Pop Tv.

– Ja bih rekao da je on čovek koji veruje u to za što se bori, i tu ga niko ne može razuveriti. On je zapravo jedan jako nesrećan lik – kaže Jaka Vran za Pop Tv.

Joras je inače bio na listi slovenske ljudske strane, borio se da uđe u državni palrmanet, bio je odbornik opštine Piran. Uporedno sa političkom karijerom, nastojao je da se izbori za to da živi u Sloveniji.

Pa je tako nadavno pokušao da se spoji na slovenački vodovod, ilegalno. A kućni broj sa adresom susedne slovenske opštine već neko vreme stoji mu na zidu kuće, piše dnevnik.hr.

Evropska komisija je pozvala na poštovanje odluke arbitražnog suda. Ali i pozvala strane da nastave pregovore. Hrvatska i dalje ne priznaje odluku. Slovenački premijer poziva sve one koji su ostali sa hrvatke strane granice, a žele da žive u Sloveniji da će im Ljubljana pomoći u preseljenju.

Pitanje granice još neko vreme sigurno neće biti rešeno. Uz Svetu Geru, granicu u Međimurju, ovaj slučaj sa Jorasom i Piranskim zalivom, svakako je najzvučniji.

I dok diplomatski spor traje, javnim prostorom kruže šale na račun svega. Da su Hrvati izgubili deo zaliva, ali da su dobili Jorasa. Nekima smešno, no zasigurno ne najpoznatijem Slovencu koji se sa činjenicom da živi u Hrvatskoj, nikako ne može pomiriti.

(Dijaspora.mews/telegraf.rs)

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top