All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Natalija (14) je iz Prokuplja otišla da živi u Čikago, ali kaže da je u Srbiji bolje biti dete: Ove stvari joj najviše nedostaju

Za svoje vršnjake iz Čikaga Natalija kaže da su pre vremena odrasli

Natalija Stanojević (14) iz Prokuplja koja već nekoliko godina sa porodicom živi u Čikagu kaže da je u Srbiji ipak bolje biti dete. Ona je ovo leto provela u rodnom gradu i kaže da, iako su se odlično snašli u Americi, Srbija je bolja za odrastanje!

– Ove godine polazim u više razrede njihove škole, što se računa kao naša srednja škola. Postižem dobre rezultate u učenju, a posebno mi je drago da sam tamo nastavila da teniram džudo i na tom polјu beležim uspehe. Ipak, čini mi se da se mnogo više uči u Srbiji – kaže Natalija.

Ona objašnjava da u nižim razredima u Čikagu imaju četiri osnovna predmeta, a da tek u delu koji se kod nas računa kao srednja škola dobijaju zasebne predmete kao što su fizika, hemija, geografija i slično. Školski dan počinje u u 7:30, kao i kod nas, ali školska godina je od 5. septembra.

– Deca su svuda ista, primili su me i pomogli da prebrodim prvu barijeru, a to je jezik. Tamo sam stekla puno prijatelјa kako u školi, tako i baveći se sportom. Često se družim sa lјudima iz našeg kraja, jer ih tamo ima mnogo. Iako imam sve, bolje je biti dete u Srbiji – sigurna je Natalija.

– Ovde je slobodnije, možeš da se šetaš i družiš, bez ograničenja. Tamo je to deci uskaćeno iz bezbednosnih razloga, da ne pominjem da u večernjim satima deca ne mogu sama na ulicu, dok ja ovde sa svojim drugarima iz kraja ostajem do kasno pričajući i igrajući se – priča naša sagovornica.

Za svoje vršnjake iz Čikaga Natalija kaže da su pre vremena odrasli, zaboravili na igru, manje vode računa o učenju i domaćim zadacima.

Pošto je u ovom američkom gradu naveća koncentracija Srba u Americi, svugde su srpski specijaliti.

– Svega ima, ali ovde je hrana ukusnija, nekako je domaća i naša. Uživam u bakinim specijalitetima i nedostajaće mi kad se vratim – naglašava Natalija.

Planira da svoje školovanje nastavi na nekom od američkih koledža, a dobra preporuka za upis su joj i izvanredni sportski rezultati. Ona sa ponosom ističe da je džudo počela da trenira u Prokuplјu, pa se i nada da će postati član srpske reprezentacije i doneti medalјu Srbiji.

I tako puna utisaka, Natalija se ponovo vratila u Čikago, ali su joj ipak Prokuplje i Srbija na prvom mestu!

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top