All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

ŽELITE DA RADITE I ŽIVITE U ŠVEDSKOJ? Evo šta je sve potrebno da znate, i kolike su plate

Švedska je jedna od najpopularnijih destinacija kada je u pitanju traženje poslova u inostranstvu. Ova država ima jedinstven socijalni i ekonomski sistem, koji obezbeđuje siguran i kvalitetan život svim građanima, kako onima koji tamo žive, tako i onima koji dolaze u nju.

 

Uobičajeno radno vreme je oko 7,5 sati dnevno, ali je uz nadoknadu moguće raditi i prekovremeno. Plata se dobija jednom mesečno, a godišnje ima 30 dana odmora. Prosečna plata je oko 2.500 evra. Ako želite da radite i živite u Švedskoj, prvo se morate informisati šta vam je sve potrebno od dokumentacije, i koje uslove treba da ispunite.

Pre nego što odete u bilo koju zemlju poželjno je da znate jezik, koji se tamo govori. U Švedskoj se na poslu uglavnom koristi švedski, ali i engleski jezik, koji je dovoljan za većinu radnih mesta. Naravno možete ići i na neki kurs švedskog jezika, kako biste olakšali život i rad u toj zemlji, i bili u prednosti u odnosu na ostale radnike. Da biste dobili radnu dozvolu, prvo morate imati radni poziv. Najbolje bi bilo da imate nekog tamo, ko bi vam našao poslodavca i pristojnu poslovnu ponudu. Ako nemate nikog, onda redovno pratite poslovne ponude na evropskoj bazi podataka Eures database.

Građani zemalja koje nisu članice EU, gledaju samo oglase koji su stariji od deset dana. Pored evropske baze podataka, možete pregledati i Strepsone.se, Metrojobb.se i Jobbsafari.se. Da biste dobili radnu dozvolu, morate prvo dobiti radni poziv. Radna dozvola treba da bude odobrena pre nego što otputujete u Švedsku. Ako ćete biti zaposleni kraće od tri meseca, možda će vam trebati i viza.

 

Podnošenje zahteva za radnu dozvolu može se obaviti preko internet stranice švedskog Zavoda za migracije OVDE. Preporučuje se da odmah podnesete zahtev za radnu, ali i boravišnu dozvolu vaših članova porodice. Ako zahtev podnosite elektronskim putem, dokumentaciju ćete priložiti putem interneta.

Ako zahtev podnosite lično – formular za podnošenje zahteva.

Postoje različiti formulari za različite tipove radne dozvole. Kopije stranica vašeg pasoša u kojima se vide vaši lični podaci, datum isteka pasoša, i eventualna boravišna dozvola u nekoj drugoj zemlji koja nije vaša domovina. Radni poziv, izjava od sindikata i druga dokumentacija koju ste dobili od vašeg poslodavca.

 

Ako vam je radna dozvola odobrena na period duži od tri meseca, dobićete i boravišnu karticu. Kartica je dokaz da imate boravišnu dozvolu. U tu svrhu treba da se fotografišete i ostavite otiske prstiju u ambasadi. To možete učiniti dok čekate na odluku ili nakon što stigne odluka. Kartica se proizvodi u Švedskoj i može proći i do četiri nedelje pre no što kartica konačno stigne u ambasadu.

Dokumenta koja su vam potrebna za onlajn prijavu: fotokopije pasoša, pismene ponude koju je potpisao vaš poslodavac, potvrde da ste platili taksu, koju plaćate putem interneta. I potrebne su vam dve fotografija formata kao za pasoš.

 

Ako podnosite zahtev u ambasadi: pasoš i pismena ponuda za zaposlenje, kao i dokumenta članova vaše porodice, koji žele da idu sa vama. Taksu plaćate na licu mesta. Zahtev za radnu i boravišnu dozvolu se podnosi onlajn, i u roku od 15 radnih dana saznaćete odluku, koju je doneo švedski Zavod za migracije. Ako podnosite zahtev pismeno u papirnoj formi u ambasadi ili konzulatu, odgovor ćete dobiti za 7-10 meseci.

Za deficitarna zanimanja za kojima postoji velika potražnja u Švedskoj navedena su na listi koja se redovno dopunjava: Medicinske sestre i lekari, stomatolozi, knjigovođe, kuvari, pekari, moleri, građevinski tehničari i inženjeri, elektroinženjeri IT sektor.

Kad vam jave da je zahtev odobren, odmah možete odputovati u Švedsku, istovremeno će vam biti odobrena i boravišna dozvola. Pri ulasku u ovu zemlju, treba odmah da odete do kancelarije Zavoda za migracije, i sebi obezbedite boravišnu karticu.

(Dijaspora.news/beograd.in)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top