All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

ISKRENA ISPOVEST NEMAČKIH GASTARBAJTERA: Plata jeste dobra, ali se zato MNOGO radi i jezik je TEŽAK! Ne padaju nam pare sa neba kao što ljudi misle!

Radna snaga iz inostranstva – i to ona visokokvalifikovana – hvali nemačku privredu. Međutim, koliko god da su plate dobre, a sigurnost zagarantovana, Nemačka ipak pada na listi popularnosti kao mesta za rad.

 

Nemačka je veoma omiljena kod „ekspata“ – tako se kaže za visokokvalifikovanu radnu snagu iz inostranstva. Dve trećine strane radne snage hvali pre svega natprosečnu poslovnu sigurnost u Nemačkoj. Uz to, više od polovine „ekspata“ izjavljuje da su u Nemačkoj bolje plaćeni nego u svojim zemljama.

Do tih podataka došlo se u istraživanju „Expat Insider 2017“, koje je predstavila firma iz Minhena „InterNations“. Ona uređuje društvenu mrežu za „ekspate“. Kako navodi ta firma, to je najveće istraživanje koje se tiče života i rada u inostranstvu. Ispitano je više od 12.000 ljudi.

Popularnost Nemačke, kao mesta za rad opada. Među 65 nacija, ona je na 23. mestu i tako je treći put zaredom nazadovala na listi. Za to nije kriva samo klima u Nemačkoj, kojom su mnogi strani radnici nezadovoljni. Dok radno tržište važi za veoma atraktivno, nemačko društvo se u međunarodnom poređenju doživljava kao najmanje gostoprimljivo. To pokazuju odgovori 800 ispitanika u Nemačkoj, koji najvećim delom dolaze iz SAD i Velike Britanije.

 

Prognoza stručnjaka je zabrinjavajuća: jedni su prestari za neki posao, drugima nedostaje stručno znanje. Do 2040. godine bi Nemačkoj moglo da nedostaje čak 3,3 miliona stručnih radnika.

Hladni Nemci, težak jezik

Studija je obuhvatile brojne aspekte kao što su kvalitet života, privikavanje na novu sredinu, posao, porodični život i finansije. U principu osam od deset ispitanika zadovoljno je Nemačkom. Kada je reč o životnom kvalitetu, Nemačka je dostigla deseto mesto, a što se tiče mobilnosti čak peto. Naročito loše je, međutim, ocenjena kada se radi o „privikavanju na tuđu zemlju“: sa 56. pala je na 65. mesto, iza Rusije i Poljske, a tik ispred Saudijske Arabije.

 

Sedmoro od deset anketiranih, Nemce su opisali kao „rezervisane“. Više od polovine priznalo je da im je teško da nađu nemačke prijatelje – sa 59, pad na 65. mesto. Problem ne može da bude samo u „ekspatima“. Problem da nađe prijatelje ima i 43 odsto Nemaca koji rade u inostranstvu.

Gosti u Nemačkoj, kao veliku prepreku, pre svega ističu težak jezik. Pojedini ispitanici smatraju da Nemci nisu preterano predusretljivi kada čuju strani akcenat. Uostalom, demohrišćanski političar Jens Špan (CDU) nedavno se požalio na sve veći broj „hipstera“ koji govore engleski jezik. Takođe i Austrija (64. mesto), Švajcarska (61. mesto) i skandinavske zemlje važe za manje pristupačne za strance, naročito u poređenju sa pojedinim zemljama Centralne Amerike.

Pobednik Bahrein, gubitnik Grčka

Na internacionalnom nivou prvo mesto zauzeo je Bahrein, ispred Kostarike i Meksika, zemalja čiji su klima i gostoprimstvo jako dobro ocenjeni. Bahrein zato prednjači kada je reč o ravnoteži između života, posla i privikavanja na novu sredinu: dve trećine anketiranih izjavilo je da se odlično snalazi samo s engleskim jezikom.

Za čitavih sedamnaest mesta, u odnosu na prošlu godinu, nazadovale su SAD, koje su sada na 43. mestu. Glavni razlog za to je „politička stabilnost“, aspekt koji je u odnosu na prošlu godinu slabiji za preko 30 odsto. Uz to, SAD su zauzele poslednje mesto kada je reč o „troškovima čuvanja dece i obrazovanja“. Međutim, kada se svi aspekti uzmu u obzir, poslednje mesto zauzela je krizom pogođena Grčka. Plate su, kažu ispitanici, jednostavno suviše male.

(Dijaspora.news/beograd.in)

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top