All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

Na kruzerima i brodovima Crnogorci zarade i do 10.000 eura

Posao na kruzeru ili brodu primamljivo zvuči jer prvo što pada na pamet, za nekog kome se nije ukazala prilika da to i iskusi, jesu daleke destinacije i dobra zarada – dva jako dobra razloga. Međutim, da li je taj “grad na vodi” zaista tako prijatan ambijent u razgovoru za Vikend novine otikrivaju dvoje mladih Podgoričana koji su pošli sa ciljem da “uberu” iskustvo više i donesu nešto novca sa kruzera.

Anđela Dabetić i Marko Krstović ispričali su dio svoje priče, jer su još uvijek na kruzeru, tačnije do jeseni, a njihova poruka je da je kao i u svemu potrebno odricanje – imate nečeg manje, da biste s druge strane nečeg drugog imali više. Odnosno, sama prostorna ograničenost u ovom slučaju koja, kako navode, nije baš prijatna za psihu, za uzvrat donosi novčanu dobit.

Procedura

Agencija preko koje su njih dvoje aplicirali je iz Hrvatske – Employement power.

“U samom startu potrebno je proći nekoliko intervjua, a kada se sve to uredno završi onda se čeka posao na brodu za poziciju za koju ste aplicirali. Tako da sami proces odlaska u suštini zavisi od toga kada će vas pozvati, kada će se stvoriti radno mjesto”, priča Anđela.

Kako navodi, prateći uputstva i instrukcije Employement power agencije, potrebno joj je bilo mjesec do dva da završi papirologiju.

“Što se troškova tiče, pred sami odlazak potrebno je negdje oko 1.500 eura, a to uključuje ljekarsko, vizu, kartu i dodatne sitnije troškove. Sva ta dokumenta i papire nosite sa sobom”, navodi Anđela.

Zarada zavisi od sektora i pozicije

Što se njenog iskustva tiče, za pet mjeseci koliko je tamo, podijeljeno je.

“Prije samog odlaska svidjelo mi se to što se pruža prilika za posjetu mnogim gradovima, mada konkretno nama se okrenulo da skoro cijelo ljeto idemo od Njujorka do Bermude i nazad. Nažalost, ali nije svakome tako. Mislim da je najljepše onima koje zadesi da putuju Mediteranom, jer mnogo lijepih luka posjete”, kaže Anđela.

Mana je to što su veliki dio vremena zatvoreni, kako kaže, izloživši šemu svojih satnica.

“Većinu vremena smo zatvoreni, psihički predodređeni samo na posao, a i smjene su jako loše. Radi se ujutru dva i po sata, nekada i više, zatim slijedi pauza od pola sata ili sat vremena. Onda opet na posao dva i po do tri sata, dakle obuhvati se cijelo jutro. Nakon toga kreće služenje večere, počinje u pet sati popodne ali je potrebno doći ranije da se “setapira” – postavi stanica, a završava se u 11 uveče. Po pravilu trebalo bi da svi imamo 10 sati za odmor podijeljenih u dva dijela, ali nije baš tako”, navodi Anđela.

Ipak, napominje da je organizacija drugačija u drugim sektorima, a ona radi u f&b (food and beverage) sektoru.

“Ima dosta stresa, jer je potrebno svake nedjelje ostvariti određene ciljeve prihoda. Sa druge strane, gosti na kraju kruza ocjenjuju tvoj sektor i uslugu, pa ukoliko se dobije loša ocjena dolazi do različitih sankcija”, priča ona.

Mjesečna zarada joj je 2.000 dolara, a radi na poziciji pomoćnog servera, dok je Marko zaposlen na poziciji somelijera koji je dio bar departmana na Celebrity Cruise Lines.

„Rad u bar departmanu je najviše isplativ. Ima se vremena kad smo u nekoj luci da se izađe napolje. Radi se 10 do 12 sati dnevno bez slobodnog dana, tokom ugovora koji traje šest do osam mjeseci“, ukratko navodi Marko.

Kako je pojasnio, zarada u bar departmanu (bar server i bar bartender) zavisi od prodaje pića.

„Fiksna plata ne postoji, tako da što se više pića usluži više će biti i para. Zarada se otprilike kreće od 1.500 do 2.500 dolara. Smatram da je ovo dobar način da se uštede pare i da se putuje“, istakao je on.

Jedna od mana je, navodi Marko, to što ste uvijek tu na brodu.

„Uvijek kada izađete sa broda gledate na sat da ne propustite brod. Kada se završi posao ne možete pobjeći iz tog ambijenta. Psihički nije lako, da se razumijemo odmah. Potrebno je odricanje kao u svemu, nečeg manje a nečeg više“, zaključuje on.

(Dijaspora.news/dnevne novine)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top