All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

NOVA PREVARA SA ZAPOŠLJAVANJEM U INOSTRANSTVU: Javili se za POSAO u Danskoj, pa završili OPELJEŠENI!

Umesto odlaska na posao u Dansku, petnaestak radnika sa juga Srbije ostalo je kraće za po 12.800 dinara, koliko su platili lažnim poslodavcima na ime troškova navodnog osiguranja tokom planiranog tromesečnog boravka u ovoj skandinavskoj zemlji.

No, budući da se nisu makli ni pedalj dalje sa parkinga kod niške hale Čair, gde su 13. novembra čekali autobus za odlazak u inostranstvo koji se nikada nije pojavio, oni su odlučili da slučaj prijave policiji. Prevareni ljudi su iz Kuršumlije, Žitorađe, Pirota, Brusa, Vranja i Jagodine.

Radnici su dobili polise putem brze pošte, kao pokriće za svoju uplatu

– Video sam oglas na internetu za tromesečni posao u Danskoj na održavanju zgrada. Satnica je bila 13 evra, smeštaj, doručak i ručak obezbeđeni, dnevno osam sati rada uz prekovremene sate, a isplata je bila sedmično. Privukla me je ponuda jer je moglo da se zaradi od 2.000 do 2.500 evra mesečno. Pozvao sam jedan od dva broja telefona i izvesni Dejan me je uputio da se čujem sa Goranom, navodnim vlasnikom firme u Danskoj, preko danskog broja telefona. Goran mi je rekao da sve papire za dalji boravak u ovoj zemlji oni završavaju tokom ta tri meseca boravka, što mi je odgovaralo. Potrebno je bilo samo da pre polaska na put uplatim osiguranje za tri meseca boravka, počinje priču Nikola Cvejić iz Kuršumlije, jedan od prevarenih radnika.

Međutim, jedan od “poslodavaca” Dejan rekao mu je da je osiguranje moguće uplatiti samo preko srpske ispostave danske osiguravajuće kuće “Tryg”, a kontakt je išao preko sajta www.trygserbia.com.

Oglas za posao u Danskoj

– Pozvao sam na broj telefona, javila se jedna devojka i rekla da će mi poslati polisu preko brze pošte, kako bi ostao pisani trag. To me je dodatno uverilo, pa sam pristao. Polisa je zaista stigla preko brze pošte, podigao sam je i platio. Međutim, na polisi nije bilo moje ime, već ime D. A. iz Pirota, koji je takođe trebalo da ide. Dejan mi je rekao da je došlo do greške i da ćemo zameniti polise u autobusu – objašnjava Cvejić.

Ali, autobus koji je trebalo da ih odveze u Dansku nije se pojavio.

– Okupili smo se 13.novembra u 17 časova na parkingu kod hale Čair, odakle je trebalo da krenemo za Dansku. Znao sam već tada da od odlaska nema ništa jer se ni Dejan, ni drugi poslodavac iz oglasa Mario od tog jutra više nisu javljali na telefone a sajt “osiguravajuće kuće” je od tada nedostupan. Pretpostavljam da je broj prevarenih daleko veći. Trebalo je da tog dana u 20 časova sakupimo putnike u Beogradu, a potom i u 21 čas u Novom Sadu, pa je moguće da ima 50 ili 60 prevarenih, možda i više. Odlučio sam da slučaj prijavim policiji. U Nišu su mi rekli da krivičnu prijavu podnesemo svako u svom gradu, pa sam to i učinio u Kuršumliji. Preko kurirske službe sam proverio i dobio informaciju da je novac koji sam uplatio osiguravajućoj kući za navodno osiguranje podigao neko u Beogradu, pa se nadam da će ih policija pronaći – kaže Cvejić.

Telefoni nedostupni, sajt neće da se učita

Oglas za ovaj posao još uvek se može pronaći na internetu, gde stoje kontakt telefoni dvojice poslodavaca. “Blic” je pokušao da stupi u kontakt s Dejanom ili Mariom, čiji su brojevi navedeni, ali su oni nedostupni. Takođe, nedostupan je i sajt osiguravajuće kuće preko koje Nikola navodi da su ugovorili osiguranje.

dijaspora.news/espresso

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top