All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Ovo su džihadisti iz BiH i Srbije koji se i dalje bore u Siriji za Islamsku državu!

Brojni borci iz BiH pobegli su iz Rake i Mosula u provinciju Idlib, koja je danas glavno uporište svih džihadističkih skupina

Teroristička organizacija Islamska država, koja svakodnevno gubi teritorije i u Siriji i u Iraku, pred potpunim je slomom jer je od njenog tzv. velikog kalifata za koji je proglasila teritoriju Sirije i Iraka 2014., ostalo samo nekoliko gradova i pojedinih četvrti.

U Mosulu, u Iraku, teroristi drže još samo dve četvrti, a u Siriji njihov glavni grad Raka gotovo je pred padom. Danas je većina boraca terorističke organizacije Islamske države koncentrisana u provincijama Deir ez-Zor i Idlib, a među njima su i borci iz država nastalih raspadom Jugoslavije koji su se pridružili toj zloglasnoj terorističkoj organizaciji.

Iako za sada niko ne može tvrditi koliko je tačno poginulo boraca iz tih država, a najviše ih je bilo iz BiH, zna se gde se danas nalaze preživeli. Večernji list dobio je ekskluzivne podatke iz poverljivih izvora, prikupljene na temelju praćenja i prisluškivanja, o tome koliko ih je i gde danas žive preživeli borci iz država nastalih raspadom Jugoslavije koji se bore na strani ISIL-a.

Prema podacima koje je dobio Večernji list, poveća grupa džihadista iz BiH sa svojim je porodicama stacionirana u Majadinu pored grada Deir ez-Zora. Mnogi od njih su u Majadin došli iz Rake, a neki iz Mosula. Među njima je i Edvin Babić zvani Osman iz Sarajeva, koji radi za medije Islamske države. U Majadin su došli i neki od najzloglasnijih terorista iz BiH kao što je Ines Midžić iz Bihaća. On je jedan od aktera filma “Čast je u džihadu, poruka Balkancima”, a u Majadin je pobegao sa svojom porodicom. Njegov pseudonim u šokantnom videosnimku koji prikazuje kako Ines Midžić kolje kurdskog borca, glasi Salahudin al-Bosni. Midžić je rođen 1990. u Bihaću, gde je bio i nastanjen. Mesec dana pre odlaska trebao je braniti diplomski rad iz engleskog jezika na Pedagoškom fakultetu u Bihaću.

 

U Siriju je otišao s Fikretom Hadžićem preko Istanbula, letom iz Sarajeva 15. avgusta 2012. Nekoliko puta vraćao se u BiH, prolazeći granične prelaze neometano iako je za njim bila raspisana poternica. Sa njim je 20. juna 2013. letom u Istanbul otputovao i Edin Zukić. Midžićeva šerijatski venčana supruga Edina Mulalić pridružila mu se u Siriji 1. avgusta 2013. Salahudin, koji radi za medije ISIL-a i odlično govori engleski, vodi i uređuje ISIL-ov portal “Vijesti ummeta”. Midžić je u Bihaću bio poznat kao aktivista jedne nevladine organizacije u kojoj je bio prevodilac. Kao i Midžić, u Majadinu nalazi se još jedan zloglasni terorista iz BiH, Jasmin Keserović zvani Japa, poznat po tome što je takođe jedan od aktera filma “Čast je u džihadu, poruka Balkancima”, u kojem je otvoreno pozivao na ubistva ljudi s Balkana.

Radi se o vrlo radikalnom mladiću, rođenom 1994. u Zavidovićima. Jasmin Keserović, koji je među najžešće radikalizovanim i najnasilnijim islamistima, otišao je u džihad sa Bajrom Ikanovićem i Midhatom Đonom 23. januara 2013. Da se radi o izuzetno opasnom teroristi dokazuje i jedan propagandni video na kojem se Keserović pojavljuje pod imenom Abu Muhamad al-Bosni. Na snimku su prikazani autentični kadrovi mosta Golden Gate, jednog od najprepoznatljivijih simbola San Franciska, te Las Vegasa, a veliča se i Omar Maten, koji je izvršio pokolj u noćnom klubu u Orlandu.

Keserović je u tom snimku vrlo žestoko pozivao svoje pristalice na ubistva nevernika. “Ustanite, muslimani, ubijajte hršćane i njihove sluge u njihovim gradovima i državama. Postavljajte im eksploziv pod automobile, u kuće i kancelarije. Ubijajte ih snajperima s prigušivačima, ubijajte ih onako kako možete, pa makar to bilo i nožem. I nemojte praviti razliku između vojnika i civila, kao što ni njihovi avioni ne prave razliku između vojnika i civila Islamske države. Oslonite se čvrsto na Alaha i pomozite svojoj braći”, poručuje Keserović pristašama ISIL-a.

 

Među borcima iz BiH i danas je u provinciji Deir ez-Zor i Alija Keserović iz Velike Kladuše, rođen u selu Trnovu. ISIL-u se pridružio 2014. i jedan je od aktera ISIL-ovog propagandnog filma “Struktura Hilafeta”. Tu je i Goran Pavlović Abdulah, ratnog imena Ebu Ubejde, rodom iz Srbije, rođen u Beogradu, koji je prešao na islam. Jedan je od najboljih prijatelja Inesa Midžića (Salahudina), a u Siriji je od 2013. Sa ćerkom Nevenom i ženom Mirjanom jedno vreme živeo je u selu Gornja Maoča. Ćerka mu se udala za Samira Čićvaru, kojeg povezuju s napadom na američku ambasadu u Sarajevu. S njima je i Amir Selimović rodom iz sela Svojat kod Živinica u BiH.

Deo bosanskih džihadista još je u Raki i pruža otpor kurdskim snagama ne želeći se povući. Prema podacima kojima raspolaže Večernji list, brojni borci iz BiH pobegli su iz Rake i Mosula u provinciju Idlib, koja je danas glavno uporište svih džihadističkih skupina. Provinciju Idlib uspoređuju s Avganistanom za vreme talibana. U Idlibu je i Edin Zukić iz Banovića u Bosni, koji je među prvima napustio BiH. Za razliku od većine Bošnjaka koji su se pridružili terorističkoj organizaciji Islamskoj državi, Edin se priključio Al Nusra frontu povezanoj s Al-Kaidom. Zukić je na društvenim mrežama poznat kao Abdulah Muhadžir. Sada je pripadnik pokreta Taliban u Idlibu. S njim su i njegov brat Elvedin Zukić, Jasmin Grabus i Sandžaklija poznat kao Saad Sandžaki. Ta skupina zasad miruje u Idlibu i čeka razvoj situacije.

 

Prema informacijama kojima raspolaže list, u iračkom gradu Mosulu, među pripadnicima ISIL-a koji još drže tri četvrti, nalaze se i borci iz BiH i Kosova. Skupina boraca u Mosul je otišla na čelu s Bajrom Ikanovićem, čuvenim teroristom iz Bosne, koji je u Mosulu i poginuo. Među tim borcima su i Edin Kahriman iz Maglaja, Senad Hasanović iz Sarajeva te još nekolicina boraca iz BiH i Kosova. Za Hasanovićem i Kahrimanom raspisana je crvena Interpolova poternica. Grad Mosul će uskoro biti oslobođen i ti borci imaju samo dva izbora – ili će se predati ili će poginuti. Većina tih pripadnika vehabijskog pokreta otišla je u Siriju 2013., u grad Azaz na granici s Turskom.

 

U Siriju su ih Turci puštali i legalno i ilegalno. Nakon što je Islamska država proglasila kalifat, svi su iz Azaza otišli u Raku. Kasnije su se širili i na Al Bab, Sarin, Kobane…, ali nakon što su ih Kurdi proterali, 2015. većina je otišla u u Mosul. Pitanje je kamo će preživeli borci iz država nastalih raspadom Jugoslavije nakon sloma Islamske države? Teško je verovati da će se ti džihadisti vraćati u BiH i susedne zemlje jer će, po svemu sudeći, oni koji prežive biti uhapšeni.

Međutim, to je i veliki ispit za obaveštajne službe u regiji ako se oni ipak pokušaju vratiti u svoje zemlje, jer svi oni šire krvoločnu ideologiju za koju su spremni poginuti. Službe moraju biti spremne i za brojne pristalice koje ISIL ima u BiH, koji finansiraju tu organizaciju i dele njenu ideologiju. Oni su i mnogo opasniji jer su već tu, pritaeni i čekaju, piše Večernji list.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top