All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Na Balkanu se zakuvava, Bosanci upozorili Hrvate: Ako nastavite ovako, proglasićemo suverenitet na delu Jadrana! (FOTO)

Ugovor o državnoj granici između Hrvatske i Bosne i Hercegovine potpisali su na međudržavnom nivou 30. jula 1999. godine tadašnji predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović i predsednik Hrvatske Franjo Tuđman

Ukoliko Hrvatska nastavi aktivnosti na gradnji Pelješkog mosta, Ministarstvo civilnih poslova BiH predložiće jednostrano proglašenje suvereniteta BiH na u tom delu Jadrana na način kako su to uradile bivše jugoslovenske države, a ne isključuje se ni mogućnost pokretanja postupka pred nadležnim pravosudnim instancama, upozorio je danas resorni ministar Adil Osmanović.

 

Osmanović je o postojanju pravnih smetnji za gradnju Pelješkog mosta pismom obavestio hrvatskog kolegu Olega Butkovića.

“Ukoliko vaše ministarstvo, odnosno nadležni organi i tela Republike Hrvatske nastave obavljati aktivnosti u pogledu izgradnje Pelješkog mosta unilateralno, sa žaljenjem vas moram obavestiti da će Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine biti prinuđeno, u skladu sa svojim nadležnostima, pokrenuti aktivnosti izlaska Bosne i Hercegovine iz Ugovora o državnoj granici između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine…”, navodi se u pismu Osmanovića.

On dalje piše da će se u tom slučaju pristupiti jednostranom proglašenju suverenih prava Bosne i Hercegovine prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravu mora, putem posebnog normativnog akta, a kako su to, napominje, uradile sve bivše jugoslavenske zemlje koje izlaze na Jadransko more, preneo je portal Klix.ba.

Takođe, ukazao je, da u kasnijoj fazi nije isključeno i da se zaštita prava Bosne i Hercegovine na moru, prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravu mora, zatraži pred nadležnim pravosudnim instancama, u skladu s relevantnim odredbama međunarodnog prava.

Naveo je i da je na nivou Međudržavne diplomatske komisije za identifikaciju, označavanje i održavanje državne granice između Bosne i Hercegovine i Hrvatske usuglašen je u junu 1999. predlog Ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Sastavni deo ovog predloga činila je mapa sa 86 geodetskih karata u razmeri 1:25000 na kojima je ucrtana, odnosno identifikovana granična crta.

Predlog Ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, zajedno s mapom grafičkih priloga, parafirali su ovlašteni predstavnici izaslanstava obiju država, a kao svedoci ovaj su predlog parafirali i predstavnici Kancelarije visokog predstavnika u BiH, koji su pratili celokupan proces rada.

Inače, Ugovor o državnoj granici između Hrvatske i Bosne i Hercegovine potpisali su na međudržavnom nivou 30. jula 1999. godine tadašnji predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović i predsednik Hrvatske Franjo Tuđman.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top