All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

Meštani dalmatinskog grada očajni: Već 6 meseci čekaju da neko dođe i prihvati posao, nude čak i smeštaj

Makarska već šest meseci nema osobu koja bi vodila laboratoriju za analizu krvi

Makarska već šest meseci nema osobu koja bi vodila laboratoriju za analizu krvi. Magistra medicinske biohemije, koji bi bio spreman da dođe i radi u njihovom gradu, neuspešno traže još od Nove godine. Zainteresovani posao mogu da dobiju odmah, a grad je spreman da subvencioniše i stan.

Otkako je šefica laboratorije u Makarskoj otišla u penziju, analize krvi obavljaju se u Splitu. U Domu zdravlja pacijenti jedino mogu da izvade krv i da čekaju da nalazi stignu iz obližnjeg grada.

Pacijenti su nezadovoljni iako nadležni uveravaju da nema razloga za brigu.

– Oni tamo izvade krv, laborant sedne u auto i donese krv u Split. Kao što se po Splitu i Zagrebu isto radi, sakupi se krv, vadi se od 7 do 8 ujutro, u Makarskoj do 9. Donese se u laboratoriju, analizira i preko imejla vrati lekarima. I u Splitu i u Makarskoj dobijemo nalaz u isto vreme – objašnjava Dragomir Petric, direktor doma zdravlja.

Ministar zdravlja Milan Kujundžić tvrdi kako sistem funkcioniše i da pacijenti nisu zakinuti.

Ipak, činjenica je da sada ne mogu ono što su još do pre 6 meseci mogli. Laboratoriju je koristila i Hitna pomoć, a sada se hitni pacijenti kojima su potrebne laboratorijske analize šalju u više od sat vremena udaljeni Split. Dakle, ako vam dete dobije temperaturu, analiza krvi, posle 9 sati ujutru može da se uradi jedino u Splitu.

Laboratorija u Makarskoj u potpunosti je obnovljena. Kažu kako od Nove godine ne mogu da pronađu magistra medicinske biohemije koja bi bio voljan da radi u Makarskoj.

Ako neko ovo čuje, ko ima licencu medicinske biohemije i spreman je da dođe da radi u Makarsku otvoren je poziv da se meni lično javi i dobiće posao – poručio je Petric. A ako bude potrebno pomoći će i grad.

Gradonačelnik Makarske Jue Brkan poručio je da će grad pronaći smeštaj za tog magistra biohemije ukoliko nije iz Makarske ili će mu subvencionisati smeštaj.

Problem je do sad bio i to što se prema zakonu laboratorija nije mogla dati u koncesiju. Ministar Kujundžić tvrdi kako tender ide brzo.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top