All for Joomla All for Webmasters
Bosna i Hercegovina

OVA BANJALUČANKA JE HEROINA SALCBURGA: Jednim potezom oduševila je ceo grad!

Đuja Tešanović-Bećirević, rođena Banjalučanka, postala je poznata u Salcburgu i Austriji zbog svog poštenja. Naime, ona je pronašla u automobilu 20.000 evra u koverti i odmah otišla u policiju.

 

Publicado por Djuja Tesanovic Becirevic em Quinta, 22 de junho de 2017

Đuja, inače, pomaže bratu, koji je taksista i ponekad prevozi putnike. Ispostavilo se da je upravo kad je ona bila za volanom, izgubljen koverat.

Utvrđeno je da je 79-godišnja penzionerka izgubila gotovinu, koju je, pre nego što je pozvala taksi, podigla u jednoj banci, sa dve prijateljice.

“Uočila sam između sedišta suvozača i desnih vrata beli koverat. Odmah mi je bilo jasno da je reč o novcu. Otišla sam u policiju, gde je novac prebrojan i ispostavilo se da je unutra bilo tačno 20.000 evra. Iskreno, bila sam iznenađena da je bila tolika suma, jer sam videla novčanice od sto evra. Nisam imala dilemu da li treba da vratim novac, mada bi mi, iskreno, taj novac dobrodošao”, kaže Đuja, majka dve ćerke.

U policiji su takođe bili iznenađeni, ali i oduševljeni potezom Banjalučanke. S obzirom na to da se nije znalo ko je vlasnik izgubljenog novca, sprovedena je istraga:

“Nekoliko časova pošto sam predala koverat u policiju, pozvali su me da mi kažu da su utvrdili o kome je reč. Vozila sam tri osobe od kojih je jedna penzionerka imala kod sebe koverat. Na osnovu serijskih brojeva novčanica je utvrđeno gde su podignute odnosno u kojoj banci i ko je vlasnik računa”, prenosi Đuja.

Đuja još nije upoznala ženu kojoj je vraćen novac.

“Zvala me je njena familija pošto je završena istraga, odnosno pošto su podigli novac iz policije. Dogovorili smo se da se sretnemo u petak”, ističe ona.

Za sve koji poznaju Đuju, a takvih je mnogo širom Austrije, njen potez nije nikakvo iznenađenje. Ona je od prvog dana dolaska u Alpsku republiku bila angažovana u sindikatu, prvo u svojoj firmi, pa zatim u Radničkoj komori Salcburga, na integraciji najviše ljudi sa prostora bivše Jugoslavije.

Član je već godinama Upravnog odbora Radničke komore grada Salcburga.

Ehrlich währt am längsten. Wir finden das toll!

Publicado por SPÖ Salzburg Stadt em Terça, 20 de junho de 2017

Isto tako je stalno, uprkos brojnim porodičnim obavezama i brizi o dve ćerke, lično učestovala i podržala brojne manifestacije i aktivnosti naših klubova, kako iz Saluburga tako i iz drugih pokrajina.

Zahvaljujući njenoj angažovanosti, Radnička komora je novčano pomogla brojne projekte srpske zajednice u Austriji i Saveza Srba Alpske republike.

Sledi nagrada

Po zakonu u Austriji svakom ko pronađe novac sledi procenat od sume koju je prijavio. U ovom slučaju Đuja bi trebalo da dobije 500 ili 1.000 evra, kada se završi istraga. Naime, zakon kaže da visina nagrade zavisi od toga da li je novac izgubljen ili je zaboravljen.

Ako je izgubljen onda pronalazač treba da dobije više, odnosno ako je zaboravljen, upola manje, što i nije logično, s obzirom na to da je teško odvojiti ova dva razloga. U svakom slučaju, Banjalučanka će biti nagrađena, a ostalo je da se vidi da li će joj se i na koji način, možda, vlasnica novca lično zahvaliti.

 

Zahvalnost gradonačelnika

Đuji stižu čestitke sa svih strana, putem telefona i društvenih mreža, od familije, kolega, kumova, rođaka, prijatelja… Ne kriju oduševljenje Đujinim postupkom. Svi joj čestitaju na ovoj, pre svega, visoko moralnoj odluci. Posebno je Đuja srećna što ju je lično pozvao gradonačelnik Salcburga Hajnc Šaden. On je izrazio duboku zahvalnost za njen potez i u ime Mocartovog grada joj čestitao.

(Dijaspora.news/kurir.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top