All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

Kolinda poručila Majkama Srebrenice da nije “kraljica Balkana” i da ne želi da je porede sa Srbijom za vreme rata u Bosni

Iz bošnjačkih udruženja ističu kako se neistinitim izjavama pravi velika šteta BiH i njenom evropskom putu, jer se postavlja pitanje šta će Evropi zemlja za koju se tvrdi da je u njoj deset hiljada potencijalnih terorista

Majke Srebrenice uputile su pismo hrvatskoj predsednici povodom njenih nedavnih izjava o BiH. Nedugo nakon toga stigao je i odgovor hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović, koja je u svom pismu istakla da ne mrzi narod BiH, da poštuje islam i da podržava ulazak te zemlje u EU. Istakla je da se saoseća sa majkama koje su izgubile svoju decu u ratu i da ne bi volela da njeno političko delovanje upoređuju sa delovanjem Srbije koje je prethodilo ratu u Bosni. Naglašava da nije “kraljica Balkana” već samo predsednica republike Hrvatske.

Majke Srebrenice su se u pismu upućenom hrvatskoj predsednici pristile Kolindine nedavne izjave o BiH kao uporištu islamističkih radikala, te navode kako ih pokušaj da se od Bošnjaka, koji su najveća žrtva rata, naprave teroristi, ekstremisti i islamska pretnja Evropi, neodoljivo podseća na razdoblje koje je prethodilo „agresiji“ na BiH, javlja N1, a prenosi „Indeks“.

 

– Tada su takve izjave dolazile iz Srbije, a na kraju je sve okončano genocidom nad Bošnjacima. I sami znate da i danas, 22 godine nakon genocida, tražimo kosti naše dece i muževa. I sami znate da smo Vas nekad smatrale i oslovljavale “kraljicom Balkana” i u Vama videle nadu za neka bolja vremena i odnose na ovim prostorima. Nažalost, grdno smo se prevarile – stoji u pismu adresiranom na hrvatsku predsednicu.

Iz bošnjačkih udruženja ističu kako se neistinitim izjavama pravi velika šteta BiH i njenom evropskom putu, jer se postavlja pitanje šta će Evropi zemlja za koju se tvrdi da je u njoj deset hiljada potencijalnih terorista.

Predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je reagovala na pismo iz udruženja Majke Srebrenice pa im je i sama uputila pismo gde je iznela sledeće. Pismo prenosimo u celosti.

“Poštovane i drage majke Srebrenice i potpisnici otvorenog pisma,

Iako ga nisam lično primila, u medijima sam pročitala vaše otvoreno pismo. Nezavisno od toga da li ću ga i kada primiti, želim da vam zahvalim na iskreno iznesenim osećajima i mislima. Ako, naime, postoje bilo kakve nedoumice koje bi mogle da naštete odnosima naše dve zemlje i naroda kojima pripadamo, onda je iskrena komunikacija najbolji put da se one otklone.

Bol je ista na svim meridijanima sveta

Vi znate koliko poštujem vašu žrtvu i vaše nastojanje da čuvate istinu o genocidu u Srebrenici. Jer to jeste zločin koji u punoj meri ima oznake genocidnosti. Bila sam sa vama pre dve godine na komemoraciji u Srebrenici pa sam kao majka i žena osetila tugu i bol koju nosite. I moj hrvatski narod, prošao je slične strahote i mnoge hrvatske majke govorile su mi, kao što ste mi i vi govorile, o svom bolu. A ta je bol ista na svim meridijanima sveta.

Moje poštovanje izraženo vama i vašim nevino stradalim bližnjima ujedno je i poštovanje predsednice Republike Hrvatske koje sam izrazila u ime svoje države i svog, hrvatskog naroda. Budući da ste naglasile kako ste me, u najboljoj nameri, smatrale i oslovljavale „kraljicom Balkana“, dužna sam odmah da istaknem kako se nikada nisam sebe tako doživljavala, nego sam samo i jedino predsednica Republike Hrvatske. Ništa više i ništa manje od toga.

BiH ima moju podršku na putu prema EU

Moja prva dužnost je da štitim državne interese Republike Hrvatske i nacionalne interese hrvatskog naroda i svih hrvatskih građana. No, isto tako, imam dužnost da gradim mir i odnose saradnje i prijateljstva sa svim državama, pre svega susednima.

Nema zemlje sa kim je potrebnije izgraditi takve odnose od Bosne i Hercegovine. Možda nema država u svetu koje su upućenije jedne na drugu; istorijski, privredno, saobraćajno, kulturno, kao naše dve države. Osim toga, Bosna i Hercegovina je država i domovina i hrvatskoga naroda.

Moja briga o njegovoj dobrobiti, na koju sam obvezana i svojom dužnošću i svojim osećajima, ali i slovom Vašingtonskog i Dejtonskog sporazuma, deo je želje za dobrobit svih naroda i građana Bosne i Hercegovine, bez obzira na veru i naciju. Želim da Bosna i Hercegovina ostvari sve svoje razvojne potencijale i tome sam, kao predsednica vama najbliže države i članice Evropske unije, spremna da pružim svu moguću podršku. Bosna i Hercegovina nije imala, nema i neće imati većeg prijatelja svog evropskog puta od Republike Hrvatske.

Poštujem islam

Naglašavam i svoje iskreno poštovanje prema islamu, kako zbog njegovih načela, tako i zbog ličnog iskustva. Isto tako, izuzetno cenim doprinos hrvatskih državljana islamske vere u Domovinskom ratu. Spominjući to, želim da podsetim da je upravo zahvaljujući ishodu tog rata sprečeno moguće ponavljanje sličnog stradanja u Bihaću.

Stoga, ako sam upozoravala na opasnosti od ekstremizma koji jeste ili bi mogao biti nadahnut iskrivljenim tumačenjima vere koju doživljavam kao veru mira i ljubavi prema bližnjemu, nikada nisam spominjala islam, Bošnjake ili Bosnu i Hercegovinu kao one koji bi mogli da budu među njegovim počiniocima.

Stoga ne smatram da su moje reči mogle da pokrenu niti su pokrenule bilo kakav i bilo koji incident koji je mogao da se dogoditi u odnosu na pripadnike islamske vere. Svaki iskaz netrpeljivosti ili čin iz mržnje prema bilo kome, od koga god dolazio, osuđujem.

Iz svega ovoga posve je jasno da Bosnu i Hercegovinu i njene građane ne doživljavam kao pretnju Hrvatskoj. Stoga mi je potpuno neprihvatljivo da se moje političko delovanje na bilo koji način uspoređuje sa „takvim izjavama koje su dolazile iz Srbije (…) u periodu (…) koji je prethodio agresiji na BiH“.

No uverena sam da delite moje mišljenje da je međunarodni terorizam i bilo koji ekstremizam najveća pretnja miru u svetu i zajedničkim civilizacijskim vrednostima ps nam je zajednička dužnost da prečimo sve ono što našu bliskost može umanjiti ili narušiti.

Hvala vam na pozivu da posetim Bosni i Hercegovini. Biće mi drago da se sretnem sa vama ako bude bilo prilike”.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top