All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

“Knjiga koju treba da ima svaki Srbin”

U Kraljevskom dvoru održana je promocija knjige “Istorija Republike Srpske”, autora Čedomira Antića i Nenada Kecmanovića. Za kritičare sporna i lažna, za njene autore i recenzente knjiga koju treba da ima svaka srpska kuća. Evo i zašto.

U prisustvu prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića i njegove supruge, princeze Katarine, u Kraljevskom dvoru večeras je promovisana knjiga “Istorija Republike Srpske”, u izdanju “Nedeljnika”.

Reč je o trećem izdanju knjige, čije je prvo izdanje objavljeno 2015. godine uz podršku institucija Republike Srpske. Poslednji događaj u njoj star je svega četiri i po meseca.

Autori Čedomir Antić i Nenad Kecmanović kažu da Republika Srpska ima pravo na svoju istoriju i da im je bilo važno da dokažu da je RS srpska država. Veruju, kažu, da su u knjizi to i dokazali.

“Mi smo napravili sintezu, napisali smo je sa merom. Više od polovine knjige posvećeno je razdoblju stvaranja Republike Srpske”, kaže Antić.

Dodaje da je za mnoge u Sarajevu, Zagrebu, Londonu knjiga koju su napisali lažna istorija, ali poručuje da će morati da dokažu da je lažna.

“Doživeli smo i napad sa srpske desnice, pa smo čuli da smo u službi Haškog tribunala, NATO-a… ali mi smo na strani pravednika”, kaže Antić.

O knjizi sude nepovoljno oni koji je nisu ni pročitali, smatra recenzent knjige Darko Tanasković i ocenjuje da je reč o paušalnim ocenama koje “imaju ideološki karakter”.

“Smeta onima kojima smeta Republika Srpska, a većina tih kritičara knjigu nije pročitala”, rekao je Tanasković.

Za njega je “Istorija Republike Srpske” knjiga koju bi u svojoj biblioteci “trebalo da ima svaki Srbin i srpska kuća, pošto će potvrditi postojanje Republike Srpske”.

On je odbacio primedbu da knjiga nije objektivna jer nema potrebnu istorijsku distancu i zaključio da su autori uspeli da sintetički i analitički izvedu vertikalu srpskog prisustva i državotvornosti na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Autor Nenad Kecmanović ocenio je da knjiga predstavlja “koristan posao” za Republiku Srpsku, Srbiju i srpski narod.

“‘Istorija Republike Srpske’ mogla bi da se tretira i kao neka vrsta odgovora na knjigu ‘Bosna kratka istorija’ Noela Malkoma, koja je Srbima napravila veliku štetu, a bila je od velikog uticaja na lidere zapadnih zemalja”, rekao je Kecmanović.

“Istorija Republike Srpske” zasnovana je na obimnoj bibliografiji – na 483 različite monografije i više stotina naučnih radova. Sadrži veliki broj fotografija, ilustracija i reprodukcija, kao i 44 novoizrađene karte u vezi sa raznim istorijskim epohama.

Knjiga počinje kao klasična nacionalna istorija – od praistorije, vremena pre Srba i dolaska Slovena na Balkan. Autori su obuhvatili sve ličnosti, događaje, revolucije, okupacije, previranja i borbe od velikog značaja za Republiku Srpsku kroz istoriju do današnjih dana.

(Dijaspora.news/mondo)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

To Top