All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Telegraf: Rusija planirala ubistvo Đukanovića

Državni udar na dan parlamentarnih izbora, tokom kojeg je planirano zauzimanje zgrade Skupštine i ubistvo prozapadnog lidera, vodili su ruski obaveštajci uz podršku i blagoslov Moskve, kako bi sabotirali plan Crne Gore da se učlani u NATO, navodi se u tekstu britanskog lista.

Plan je sprečen samo nekoliko sati pre nego što je trebao da bude sproveden u delo, a trebao je da izazove krvoproliće i uvede zemlju u nemire u predvečerje njenog učlanjenja u NATO.

Sve se to događa dok ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužuje NATO da je “institucija iz Hladnog rata”, čije širenje u posljednjih 30 godina vodi ka tenzijama bez presedana u Evropi.

“Pokušaj državnog udara u Crnoj Gori planiranog za 16. oktobar prošle godine bio je nesumnjiv primer rastuće agresivne kampanje mešanja u poslove Zapada”, rekao je Telegrafu neimenovani izvor iz britanske Vlade.

Britanski šef diplomatije Boris Džonson i američki kolega Reks Tilerson, njegov navodi list, prošle nejelje na svom prvom susretu, razgovarali su o dešavanjima u Crnoj Gori.

Telegraf podseća da su na poternici Interpola dvojica ruskih državljana, za koje crnogorske vlasti tvrde da stoje iza planiranih napada.

“Njih dvojica su mesecima nadgledali regrutovanje i opremanje male grupe srpskih nacionalista koji su, prepušeni u policajce, trebali da izvrše napad na zgradu crnogorskog parlamenta i ubiju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.”

Kremlj je demantovao bilo kakvu umešanost, a crnogorski tužilac nije optuživao ruske vlasti već je za sve optužio ruske nacionalste. Proruska opozicija u Crnoj Gori tvrdi da je celi slučaj izlažiran, navodi Telegraf.

Ali, ističe list, britanske i američke obaveštajne agencije su pozvane da pomognu vlastima u crnoj Gori da rasvetle cio slučaj i prikupljeni dokazi upučuju na to da su umešani visoki ruski zvaničnici.

“Enkriptovani telefonski razgovori, prepiske preko mejlova i iskazi svedoka saradnika sada su deo istrage u sklopu koje je 21 osoba optužena za pokušaj terorizma i urušavanja državnog poretka Crne Gore”, piše Telegraf.

(Dijaspora.news/mondo)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

To Top