All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Kako sam postala Melanijin advokat, a nikad se nismo upoznale: Ispovest Nataše Pirc Musar, jedine Balkanke kojoj Trampovi veruju (FOTO)

“Moram reći da se divim gospođi Tramp zbog njene mirne i nežne odlučnosti. Ona je jedna od najorganizovanijih osoba sa kojima sam radila, i uvek je veoma dobro informisana o pitanjima o kojima trebamo da razgovaramo”

Od trenutka kada je Donald Tramp postao predsednik SAD, mediji ne prestaju da se interesuju za privatan život njegove lepe supruge Melanije. Na pojedine natpise reagovala je američka prva dama, koja je određene medije i tužila zbog toga što su o njoj pisali klevete. Tada je Melanija Tramp angažovala Natašu Pirc Musar, advokata iz Slovenije, koja uspešno rešava ovakve slučajeve. Ona je veoma poštovana u svojoj branši, pa nije ni čudo što je supruga američkog predsednika odabrala baš svoju sunarodnicu da je zastupa u sporovima protiv medija koji o njoj objavljuju razne neproverene informacije.

Nataša ima veoma impresivnu karijeru. Pre nego što se posvetila pravu radila je kao novinar za domaće i strane medijske kuće. Kao advokat je postigla veliki uspeh. Bila je direktor Centra za komunikaciju i obuku pri Vrhovnom sudu Slovenije, ali i predsednik Zajedničkog nadzornog tela za Europol.

Ona je u ekskluzivnom intervjuu za Telegraf.rs govorila o svom uspehu i radu, ali i saradnji sa prvom damom SAD Melanijom Tramp.

  • Vaša karijera je veoma impresivna. Diplomirali ste pravo, ali ste započeli svoju karijeru kao novinar. Recite nam nesto više o tom iskustvu.

Novinarstvo je bilo moja prva ljubav i informacije su od tada deo mog profesionalnog života. U novinarstvu sam bila nestrpljiva da prikupim bitne informacije relevantne za priču, kao komesar za informacije morala sam da odlučim šta može otići u javnost i kada da zabranim pristup javnim informacijama.

Sada, kao advokat, pratim (tužan) razvoj medija, gde novinari misle da mogu da pišu bilo šta što im padne na pamet u ime slobode izražavanja i sve što čuju na ulici. Moj posao danas je da ubedim sudiju da je sloboda izražavanja ograničena pravima drugih, naročito zbog prava na privatnost.

  • Vi ste jedan od najpoštovanijih advokata u Sloveniji. Kako ste uspeli da postignete tako veliki uspeh za veoma kratko vreme? Šta Vas je motivisalo da promenite posao i napustite medije?

Prvih 12 godina moje karijere su zaista bili u novinarstvu. Bila sam najmlađi voditelj vesti na nacionalnoj televiziji i stekla sam iskustvo u inostranstvu (bila sam reporter CNN-a za svetska dešavanja). Posle nekoliko godina prešla sam na najveću komercijalnu TV stanicu u Sloveniji. Bilo je interesantno videti kako se isti posao radi iz drugih razloga. Moj profesor na Salford Univerzitetu u Mančesteru je jednom rekao javna televizija dobija novac da bi pravili program, dok komercijalna televizija pravi program da bi dobijali novac. Novinarstvo je bila moja prva ljubav kao profesija kao što sam rekla, ali sam diplomirala prava dok sam radila kao novinar, a položila sam pravosudni ispit. I ljudska prava su moja strast.

Posle godinu dana u korporativnom poslu u najvećoj privatnoj finansijskoj instituciji u tom trenutku postala sam direktor Centra za komunikaciju i obuku pri Vrhovnom sudu republike Slovenije, što me je približilo pravima. To je bio izazov i radost kada me je predsednik Drnovšek nominovao za mesto Komesara za Informacije Slovenije gde sam provela 10 veoma zanimljivih godina.

Gradili smo dva ljudska prava, pristup javnim informacijama i zaštita ličnih podataka. To su bila zanimljiva vremena… Slučaj Snouden. Rad u Europolu. Bila sam predsednik Zajedničkog nadzornog tela za Europol koji je zadužen za nadzor svih sistema za skladištenje podataka u Europolu. Slučaj WikiLeaks, kao i brzi razvoj modernih tehnologija.

  • Desno političko krilo u Sloveniji Vas ne podržava i uspeli su da nameste da dobijete otkaz. Tužili ste ih i pobedili. Recite nam šta se tu dogodilo i kako Vas je to iskustvo promenilo.

Samo da vas obavestim da me ni levo političko krilo ne voli, pošto sam bila Komesar za informacije 10 godina. Bila sam osoba koja nadgleda transparentnost 3 vlade. Vlada (levica ili desnica) nije uvek bila zadovoljna sa mojim odlukama, dok mi je svaka opozicija aplaudirala (bilo to levica ili desnica). Nikada nisam dopustila da neki političar vrši uticaj na moje odluke, i to nije bilo lepo prihvaćeno ni od strane levice, ni od strane desnice. Kada sam izabrana da budem Generalni Direktor nacionalne televizije obe strane su sarađivale da “isprave grešku”.

Pošto to nisu mogli legalno da urade, uradili su to protiv zakona (levica je bila nestrpljivija da to učini), tako da sam bila sprečena da stupim na tu poziciju. Da, posle dve godine sam pobedila. Ali za to vreme sam već započela svoju pravnu praksu i nisam imala nameru da je napustim, kao ni moje klijente ili moje divne saradnike. Bilo je izazova pred nama, na primer… Uredba o zaštiti opštih podataka, koji će stupiti na snagu u maju 2018. godine. Uspostavljamo međunarodnu mrežu profesionalaca za privatnost u zemljama bivse Jugoslavije koji će se baviti zahtevima EU propisa.Slovenija i Hrvatska to moraju da sprovedu do maja 2018. godine i očekuje se da će druge zemlje uskoro krenuti u istom pravcu.

  • Kako je započela Vaša saradnja sa Melanijom Tramp?

Bila sam unajmljena u avgustu 2016. godine kada je magazin pod nazivom “Suzi” objavio netačne tvrdnje da je ona radila kao pratnja.

  • Zašto ste prihvatili da je zastupate i da li je taj posao bio izazov za Vas?

Čvrsto verujem da se od bilo koje osobe ne može očekivati da toleriše laži i da svaka osoba na ovoj planeti ima prava na privatnost. Niko ne može bez toga, niko ne treba da živi kao zlatna ribica u akvarijumu. Verujem u vladavinu prava i verujem da mediji trebaju ozbiljnije da shvataju svoj posao, čak i oni koji ogovaraju.

  • Da li je spor sa magazinom “Suzi” završen i šta je bio Melanijin glavni zahtev što se tiče ovog slučaja?

Shvatićete ako vam kažem da je odnos između krijenta i advokata poverljiv i ne mogu da otkrijem detalje o tome. Podsetiću vas na klevetu koja se pojavila prošlog leta o gospođi Tramp. Razumljivo je da će se svako braniti od takvih zlobnih laži. Izvor tih laži je bio slovenački tabloid. Bez obzira da li su izmišljali laži o godinama kada je gospođa Tramp bila model kako bi prodali više novina ili su to uradili zbog političke dobiti, to nije važno. Takvi lični napadi se ne mogu tolerisati. Supruga predsedničkog kandidata ima manja očekivanja da će imati privatnosti, naravno, ali to ne daje nikome za pravo da priča laži o njoj.

Razočarana sam ponašanjem slovenačkih tabloida, posebno sa “Suzi”. Strane novine, koje su samo preštampavale laži o gospođi Tramp koje su potekle iz Slovenije, izvinile su se i platile odštetu, a magazin “Suzi” nije imao pristojnosti da to uradi. Pravni sistem u Sloveniji nije veoma brz, suđenje jos uvek traje. Sigurna sam da će se završiti presudom za klevetu, što bi bar trebalo da ukaže da laži ne smeju da se objavljuju.

  • Da li ste Melaniju upoznali uživo i kako biste je opisali kao osobu?

Nisam upoznala gospođu Tramp uživo, ali smo bile u kontaktu tokom čitavog procesa. Moram reći da se divim gospođi Tramp zbog njene mirne i nežne odlučnosti. Ona je jedna od najorganizovanijih osoba sa kojima sam radila, i uvek je veoma dobro informisana o pitanjima o kojima trebamo da razgovaramo.

  • Kako ste uspeli da zaustavite pojedine ljude u Sloveniji da iskorišćavaju ime prve dame Sjedinjenih Američkih Država? Da li je će se Vaša saradnja sa njom nastaviti u budućnosti i koju poruku ona želi da pošalje ljudima u Sloveniji koji žele da zloupotrebe njeno ime da bi zaradili novac?

Princip korišćenja imena ili slike drugih ljudi je jednostavan: ne smete to uraditi bez pristanka tog lica. To je opšti princip i važi za sve. U većini slučajeva kada je pokušana nepravilna upotreba imena ili slike gospođe Tramp bilo je dovoljno upozorenje. Do sada nije bilo potrebe za pravnim postupcima.

  • Da li biste mogli da nam kažete kakva je bila reakcija prva dame SAD kada je Američki institut u Zagrebu objavio bilborde sa njenim likom uz poruku “Zamislite samo koliko daleko možete da stignete sa samo malo engleskog jezika”? Da li ju je naljutio slogan koji je korišćen na tom bilbordu ili ju je naljutiilo samo to što su koristili njenu fotografiju?

Prva dama je jako dobro upoznata sa pravom na području povrede ličnih prava. U slučaju Melanije Tramp se mnogi ponašaju kao da je ona javno dobro, a nije. Niko nema pravo da koristi nečije lice, fotografiju osobe u komercijalne svrhe ako nema saglasnosti te osobe za to. To je poruka cele priče. U novinarstvu je ponekad drugačije. Tamo se govori i o slobodi izražavanja, ali i tu postoje zaštite za osobe. No, u marketingu je situacija mnogo jasnija i nema nikakve sumnje. Zato je njena reakcija bila mirna i brza.

Nakon što je Američki institut uklonio te sporne bilborde da li prva dama SAD ipak namerava da ih tuži zbog toga? Kakvi su dalji koraci koji se tiču tog slučaja?
No, slučaj time nije još rešen, radimo na mirnom rešavanju sukoba. A svi trebamo da znamoda su Američki institut i marketing agencija koja je radila kampanju, napravili veliku grešku. Devojka koja je navodno neki marketinški guru nije pročitala ni kodeks hrvatskih oglašivača, a nikada u životu nije pročitala ni hrvatski zakon o obaveznim odnosima. Svako ko misli da se profesionalno i odgovorno bavi marketinškim poslom morao bi da pročita te dve stvari, a ova žena to nije učinila

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top