All for Joomla All for Webmasters
Društvo

DA LI STE I VI POLOŽILI MATIČNE ĆELIJE SVOG DETETA U OVU ŠVAJCARSKU KOMPANIJU? Imamo vrlo lošu vest za vas

Advokat Rastko Petaković, na svom zvaničnom Tviter nalogu, objavio je kako je na osnovu prijave koju je podneo švajcarskoj agenciji za lekove i medicinska sredstva “Swissmedic”, pokrenuta istraga protiv donedavno jedne od najvećih privatnih banki matičnih ćelija u Evropi (Crio-Save), zbog sumnje da je prekršila Zakon o transplantaciji.

– Roditelji koji su deponovali matične ćelije svoje dece u ovoj banci, poslednjih meseci dobijali su obaveštenja o transportu u Poljsku. Kad sam utvrdio brojna kršenja zakona i medicinskih standarda kod Cryosave, podneo sam krivičnu i administrativnu prijavu protiv Crio-Save. Sada je pokrenut postupak protiv kompanije i menadžmenta, izvršen je pretres na brojnim lokacijama i pokrenute su krivične prijave i postupak inspekcijskog nadzora. Sledeći korak je pokretanje postupka za zatvaranje lokalnih ogranaka ove kompanije koja i dalje posluje (i u Srbiji i drugim zemljama) i nastavak protiv svih kompanija i lica umešanih u prevarne radnje i izazivanje opasnosti za javno zdravlje – napisao je Petaković.

 

Na osnovu prijave i dokaza koje je Swissmedicu podneo beogradski advokat za pravo konkurencije Rastko Petaković, protiv kompanije i menadžmenta je pokrenut postupak jer postoje indicije da je kompanija počinila krivično delo prekršivši švajcarski zakon o transplantaciji, u delu koji se odnosi na izveštavanje i saradnju.

Šta se zapravo desilo?

Crio-Save AG sa sedištem u Pfaffikon-u, kanton u Švajcarskoj, upravljala je privatnom bankom matičnih ćelija iz pupčane vrpce u svojoj filijali u Plan-les-Ouates u Ženevskom kantonu od oktobra 2016. godine. U proleće 2019. godine Crio-Save je obavestio federalna kancelarija za javno zdravstvo i “Swissmedic” da namerava da premesti krvne ćelije i tkiva pohranjena u Plan-les-Ouates u inostranstvo u Varšavu, Poljska, te da će o tome obavestiti korisnike njihovih usluga, no to se nije desilo.

U saopštenju Swissmedic se navodi da je tokom septembra izvršen pretres na brojnim lokacijama i pokrenute su krivične prijave i postupak inspekcijskog nadzora.

Kako je objavio Petaković, roditelji koji su deponovali matične ćelije svoje dece u ovoj banci, poslednjih meseci dobijali su obaveštenja o transportu u Poljsku, u banku FamiCord (PKBM).

– Kad sam utvrdio brojna kršenja zakona i medicinskih standarda kod Cryosave, podneo sam krivičnu i administrativnu prijavu protiv Cryosave -obavestio je Petaković javnost na Tviteru.

Prema njegovim rečima, transport matičnih ćelija je obavljen bez saglasnosti i bez znanja korisnika. I ne samo to, Cryosave je nastavio da prikuplja uzorke uz informaciju da će oni biti čuvani u Švajcarskoj. Treće, nejasno je kako su i koji osetljivi podaci pacijenata preuzeti od Cryosave.

Transport bi trebalo da je bio uspešan, ali te ćelije moraju biti testirane kako bi se znalo da li su podobne za eventualnu upotrebu, kazao je Petaković.

– Ako Vam je neka uteha, bezbedniji su tamo gde su sad nego tamo gde su bili. To ništa ne opravdava netransparentnost, ali je neka uteha – naveo je on.

Prema informacijama koje je advokat podelio sa srpskom javnošću, kompanija je u rukama novog vlasnika od februara, međutim, problemi u funkcionisanju postoje najmanje od 2013/2014.

Kako je rekao, sledeći korak je pokretanje postupka za zatvaranje lokalnih ogranaka ove kompanije koja i dalje posluje (i u Srbiji i drugim zemljama) i nastavak protiv svih kompanija i lica umešanih u prevarne radnje i izazivanje opasnosti za javno zdravlje.

Roditelji u panici

Hiljade roditelja iz Srbije koji su ovoj banci poverili matične ćelije i uložili hiljade evra našli su se pred ogromnim problemom, nakon što je švajcarksa kompanija prodata poljskoj kompaniji. Nepoznanica je kako će i da li će roditelji ubuduće moći da koriste svoje matične ćelije.

Naime, usled problema sa kojima se susretala ova kompanija, koja je svoje predstavništvo imala i u Srbiji, nju je otkupila poljska banka matičnih ćelija “Famikord” u koju je i transportovano oko 250.000 matičnih ćelija koje su ranije čuvane u Švajcarskoj, bez znanja i dopuštenja ljudi čije su ćelije čuvane.

Pored toga što roditelji nisu znali da su njihove matične ćelije i lični podaci prebačeni u Poljsku, oni se sada nalaze u problemu jer nisu ni u kakvom pravnom odnosu sa bankom matičnih ćelija “Famikord”.

Jedan od roditelja koji je svoje matične ćelije poverijo ovoj kompaniji, kada je hteo, nije mogao da ih iskoristi. Upravo on je taj koji je detektovao lanac propusta, manjkavosti i problema koji je imala ova kompanija.

Sajt ove organizacije u Srbiji više ne postoji, jedini telefon koji je javno dostupan nije u funkciji.

 

 

Ako se pitate “šta dalje” i ukoliko ste vaše matične ćelije poverili baš ovoj švajcarskoj kompaniji/banci, Petković savetuje da sačekate neko vreme da se vidi sudbina postupka protiv Cryosave.

– Najbolje je sada sačekati malo da bismo videli kako se razvija postupak, a potom bih gledao da pozovemo oštećene roditelje da se udružimo u zajedničku tužbu. S obzirom na to da je merodavno švajcarsko pravo i sud, tužba bi tamo morala da se podnese – smatra ovaj advokat.

Zbog duga Crio-Save u Srbiji pod blokadom

Kompaniji “Crio-Save” je 2017. godine u Srbji bio blokiran račun zbog duga od 126.684 dinara. Interesantna je činjeniva da je tada “Krio sejv”, uprkos blokadi računa, uredno reklamirao svoje usluge na internetu nudeći skladištenje matičnih ćelija iz pupčanika po izuzetno niskim i za kupce primamljivim cenama.

Pose ovog problema kompanija se “oporavila”, te su brojni roditelji baš u njoj ostavljali desetine hiljada evra u želji da sačuvaju matične ćelije.

Šta kažu iz “Swissmedic-e”?

Prema pisanju Swissmedic-e, federalna kancelarija za javno zdravstvo podnela je ove nedelje krivičnu prijavu protiv kompanije Crio-Save, kao i protiv rukovodstva iste, budući da postoje naznake da je kompanija prekršila Zakon o transplantaciji (kršenje obaveza prijavljivanja i obaveza saradnje).

Crio-Save je upravljao privatnom bankom matićnih ćelija iz pupčane vrpce u Plan-les-Ouates, opštinski kanton Ženeva. Od 2016. godine, federalna kancelarija za javno zdravstvo imala je dozvolu za uvoz, izvoz i skladištenje matičnih ćelija iz pupčane vrpce. Krajem avgusta sa ove liste skinuta je kompanija Crio-Save nakon što je poslovnica kompanije Plan-les-Ouates izbrisana iz Trgovačkog registra Ženevskog kantona, a kompanija je izdala obaveštenje u kome je navela da je preselila matične ćelije.

Matične ćelije skladištene su u Poljskoj, a vlast iz Švajcarske, više nije bila u mogućnosti da kontaktira bilo koga iz ove kompanije. Dana 16. septembra 2019. godine, federalna kancelarija za javno zdravstvo formalno je povukla licencu izdatu kompaniji Crio-Save AG (uključujući njenu podružnicu Plan-les-Ouates) i zabranio je da nastavi ili nastavlja sa skladištenjem, uvozom ili izvozom matičnih ćeliha u Švajcarsku.

Istraga koja se vodi protiv donedavno jedne od najvećih privatnih banki matičnih ćelija u Evropi, vodi se u konsultaciji sa “Swissmedic-om”. Švajcarska agencija za terapeutske proizvode oduzela je kompaniji Crio-Save dozvolu za lečenje matičnim ćelijama iz pupčane vrpce sa trenutnim dejstvom i pokrenula postupak krajem avgusta zbog sumnje za kršenje Zakona o terapijskim proizvodima i Zakona o transplantaciji.

U vezi sa ovim postupkom, “Swissmedic” je, u koordinaciji s federalna kancelarija za javno zdravstvo i uz kantonalnih tužilačkih organa i Federalne policije izvršila nekoliko pretresa kuća u Švajcarskoj 10. i 11. septembra 2019. godine.

 

Dijaspora.news/(Espreso.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top