All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Ivan je u vatri izgubio kuću i sve što je stekao, ali ne želi da uzme ni evro od političara, jer su oni krivi za tu katastrofu! (FOTO)

U tom trenutku se pomirio s činjenicom da će sve ono što u životu ima, za šta je radio i šta je sticao – izgubiti

– Šta da kažem, ostalo mi je tek toliko da mogu više-manje normalno da funkcionišem – rekao je Lozo.

Njegova skromna kuća nalazi se de facto u gustoj borovoj šumi tako da je usled požara koji se proširio iz Donjeg Sitnog preko planine Mosor, bila među prvima na udaru u Žrnovnici.

“To je bila jačina koju ne mogu da opišem, teško je to objasniti. Užas!”

– Radio sam u ponedeljak do 17 sati, taman kada je požar počeo da se približava Žrnovnici. Još je bilo električne energije i signala pa me je nazvala žena i obavestila o tome da je celo popodne zaliva i hladi dvorište ne bi li tako sprečila širenje na površine koje još nisu izgorele. Kada sam došao kući video sam da je đavo odneo šalu. Ogromna vatra je bila udaljena od nas jedva kilometar – priča on za 100posto.hr.

Ubrzo je u mestu nestalo struje i vode, tako da su Ivan i njegova porodica bili prepušteni sami sebi. Naime, vatrogasci su u tom trenutku bili na izmaku snaga jer su nadljudskim naporima gasili petnaest drugih požara na potezu između Omiša i Splita.

– Nakvasio sam vodom peškir i stavio ga preko lica da se ne ugušim od dima. Iz gumenog creva sam prolivao još ono malo vode što je pod ostalo, nakon čega sam počeo da koristim zalihe koje je žena ranije pripremila, a vatra se iz sekunde u sekundu približavala mojoj kući. Od muke i besa više nisam znao šta da radim. Bio sam u stanju šoka. Uzimao sam granje sa poda i udarao njime po žaru koji je vetar nanosio, gasio sam vatru prekrivačima, majicama… – priča on.

Ali, olujna bura je požar u doslovno u pet minuta dobacila pred Ivanova vrata.

– U jednom trenutku sam čuo nešto nalik eksploziji. To je bila sila i jačina koju ne mogu opisati. Taj osećaj je teško objasniti. Dotrčao sam s druge strane kuće da vidim o čemu se radi, a to je bio vatreni vrtlog visok najmanje dvadeset metara u mom dvorištu. Nisam mogao da verujem kojom brzinom je to došlo – nerado se prisetio Lozo.

Pomirio se s činjenicom da će sve izgubiti

U tom trenutku se pomirio s činjenicom da će sve ono što u životu ima, za šta je radio i šta je sticao – izgubiti. Srećom prevladao je kod njega na kraju racionalan um pa je spasio ono što se moglo spasiti.

– Video sam da mi nema spasa. Iz kuće nisam uzeo apsolutno ništa jer za to nije bilo vremena. Uzeo sam suprugu pod ruku i pobegli smo automobilom. Hteo sam barem njega da spasim, ako mi već kuća gori – kaže Žrnovčanin koji je otac troje dece.

Dvoje dece, već odraslih su igrom slučaja bila u Splitu još od jutra. Niko nije očekivao da će požar stići do Žrnovnice. Treći, jedanaestogodišnji Ivanov sin već je bio pre nekoliko dana otputovao na letovanje kod bake i dede.

– Velika je sreća što najmlađi sin nije bio tu. To bi mu bila velika trauma. On još ne zna šta se dogodilo, i bolje da ne zna. Da ste samo čuli koji su to bili zvukovi kada bi automobili u susedstvu eksplodirali. Kući sam se vratio oko 21 sat, a u međuvremenu niko nije gasio područje oko kuće osim suseda koga požar nije toliko zahvatio pa nije napuštao kuću. On me, zapravo, spasio od toga da mi izgori celo pokućstvo i nameštaj jer je ugasio vatru koja je počela da nagriza moj drveni prozor – rekao je on za 100posto.hr.

Međutim u celoj tragediji rodila se i jedna, prilično srećna priča. Naime, preživeli su Ivanovi bubnjevi. Njegov izvor prihoda i njegova “svetinja”.

 

Svoju štetu procenjuje na 1.350 evra, ali valja spomenuti i porodičnu tugu zbog gubitka mačke koja nije uspela da pobegne od vatrene stihije.

 

Krivi su političari!

Vatrogasce je sa suzom u oku pohvalio, ali je ogorčen na političare i državni vrh.

– Ti momci su izdržali nešto što nije prirodno ni realno. Tolika snaga, toliko srce. Ma svaka im čast. Prespavali su na asfaltu uz nešto hrane i pića što smo im doneli iz zaliha. Njima kapa do poda –izgovorio je drhtavim glasom.

Međutim, Ivan i njegovi susedi su jednoglanso rekli da su političke odluke zakazale.

– Jedini i isključivi krivci za ovo su Andrej Plenković i Kolinda Grabar Kitarović. Vojska nije dignuta na vreme, jer u protivnom možda i moja kuća ne bi izgorela. Toliko sam ogorčen da ne bih hteo da kažem sve šta mislim. Slikaju se na mestima koja gore, a vladinim avionom ministri idu da gledaju finale Vimbldona, dok jedva punoletna deca najčešće volonterski gase požare. Sramota! Ja ću preživeti, podignuću se opet – rekao je on za 100posto.hr.

 

Ministar odbrane ponudio ostavku

Ministar odbrane Hrvatske Damir Krstičević podneo je juče ostavku. Ovu odluku je doneo nakon kritika predsednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je rekla kako je vojska mogla biti i ranije poslata na mesta gde bukte požari.

Premijer Andrej Plenković izjavio je juče na konferenciji za novinare da ne prihvata ostavku koju je podneo potpredsednik vlade i ministar odbrane Damir Krstičević. Kasnije se sa njim složila i hrvatska predsednica.

Požari podmetnuti

Stručnjak za saobraćaj, Željko Marušić, je izrazio sumnju da su požari koji ovih dana haraju okolinom Splita podmetnuti.

– Većina javnosti i informacija sa strane govori da je ovaj požar, ili bar na mnogim mestima, ipak verovatno podmetnut. To neko može tumačiti ipotezama o požaru ili širenju plamena kroz vazduh, što je istna jedna hipoteza na tankim nogama. To više ukazuje na pirotehnička sredstva s odloženjenim aktiviranjem koja se unapred rasture na određene lokacije – kazao je Marušić gostujući na zagrebačkoj N1 tv.

Vatrogasci su, uz pomoć građana, ali i navijača dali svoj maksimalni doprinos. To ih, međutim, nije omelo, s obzirom na to da je su ove godine požari u Dalmaciji buknuli kao nikad ranije, da od vlade traže hitno rešavanje stanja u tom sektoru.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top