All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

NA MALTI POTREBNE SOBARICE I ČISTAČI: Ovo je procedura za radnu dozvolu i platu od 1.500 evra mesečno

Malta, arhipelag centralnog Mediterana, usidrenog između Sicilije i severnoafričke obale, odavno je popularna za naše sezonske radnike, koji leta uglavnom provode na ugostiteljskim poslovima pri hotelima, restoranima i barovima (konobari, kuvari, sobarice, čistači, radnici obezbeđenja)…

Ova destinacija izuzetno je popularna među mladim ljudima, a u moru poslova izdvajamo jedan namenjen onima koji imaju između 18 i 40 godina.

– Potrebne sobarice i čistači u hotelu sa 4 zvezdice. Satnica je pet evra. Radi se 8-10-12 sati – piše u oglasu.

Da bi državljani Srbije mogli da apliciraju za ovaj posao u državi sa članstvom u EU, a u kojoj je službeni jezik engleski, prethodno je neophodno da prikupe odgovarajuću dokumentaciju.

Foto: Pixabay

– Zainteresovanim ljudima iz Srbije potrebna je potvrda iz suda da nisu osuđivani. Neophodno je da ona bude prevedena na engleski kod ovlašćenog prevodioca. Treba nabaviti i pismo preporuke, u kojem se navodi da je radnik najmanje tri godine radio na poslovima sobarica i čistača u hotelima, restoranima ili kompanijama koje se bave čišćenjem i sobaratvom (sa tačnim datumom početka i kraja radnog odnosa).

– Pismo preporuke firme iz Srbije mora da sadrži memorandum firme, kompletne podatke, PIB, matični kontakt, telefon i obavezno mail. CV treba da bude na evropskom obrascu i u njemu navedite sve poslove koje ste radili u Srbiji – kaže Vladimir S., naš čovek koji godinama radi kao sezonac na Malti.

Foto: Profimedia/Panthermedia

Takođe, pre nego što se uputi na ostrvo, u opštini se na evro obrascu vadi izvod iz matične knjige rođenih, u MUP potvrda da niste evidentirani kao izvršioci krivičnih dela.

– U CV nemojte navoditi netačne podatke, nemojte muvati i petljati. Ovde ćete dobiti ugovor o radu i legalno raditi. Kada aplicirate za radnu dozvolu, migraciono će poslati mail firmi u Srbiji da proveri vaše navode iz CV-a i pisma preporuke. Firma iz Srbije mora pozitivno da odgovori na mail u roku od 48 sati. Ukoliko ne odgovori, vi za 48 sati morate da napustite Maltu. Nemojte da vam neko da pismo preporuke, a da vi stavljate svoj mail ili lažni mail na originalno pismo preporuke. Ovde se CV i pismo preporuke smatraju zvaničnim dokumentom i zbog prevare možete da dobijete dve godine robije – objašnjava naš sagovornik i naglašava da se plaća i osiguranje, koje je skuplje što je osoba starija, tako da trenutno staje oko 220 evra u slučaju da imate manje od 40 godina, odnosno oko 450 evra u slučaju da prelazite tu dob.

On na kraju navodi da se satnica na pozicijama iz ugostiteljsko-turističke delatnosti kreće od 4 do 5,5 evra, u zavisnosti od objekta.

(Dijaspora.news/Telegraf,rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top