Hrvatski novinar Marko Jurič dobio je otkaz na zagrebačkoj televiziji Z1 nakon što je gledaoce pozvao da koriste pozdrav “Za dom spremni”.

 “U svakoj prilici pozdravite ‘Za dom spremni’ pa da vidimo hoće li u Hrvatskoj da poraste mržnja. Ako vas neko zaustavi i prigovori vam zbog tog pozdrava, recite da učestvujete u društvenom eksperimentu”, pozvao je on novinare televizije Z1.

Jurič se u emisiji “Markov trg” doslovno čudio kako bilo koga može da vređa ustaški pozdrav “Za dom spremni”, naširoko korišćen za vreme fašističke tvorevine NDH.

Ova televizija se izvinila gledaocima posle čega je saopšteno da “ne deli mišljenje i stavove Marka Juriča sa kojim je prekinuta dalja saradnja”, prenosi “Indeks”.

“Z1 televizija s gnušanjem odbija da učestvuje u bilo kakvom istraživanju na način koji je objavio i najavio urednik i voditelj Marko Jurič, odgovoran za neprihvatljivi, neprofesionalan i gnusan sadržaj emisije, na koji Z1 televizija, na žalost nije mogla da utiče”, saopšteno je iz ove televizije.

Također, Juričeva emisija “Markov trg” u potpunosti će biti ukinuta na programu spomene televizije.

Jurič je od ranije poznat hrvatskom Vijeću za elektronske medije jer je tokom 2015. godine zbog huškanja protiv Srspke pravoslavne crkve Z1 dobila trodnevnu blokadu signala.