All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

HRVATSKA: Nacionalne manjine i djeca sa posebnim potrebama krivi za loš prosjek učenika

Državni sekretar u hrvatskom Ministarstvu nauke i obrazovanja Matko Glunčić okrivio je za loše rezultate, koje su u OECD-ovom istraživanju znanja pokazali učenici iz Hrvatske, pored ostalog i to što su “u statistiku ušla i djeca s posebnim potrebama i nacionalne manjine”.

On je na Televiziji N1 kazao da su u Hrvatskoj u statistiku za PISA istraživanje ušli svi učenici, ostavljajući sumnju kako se u nekim evropskim zemljama lažiraju rezultati.

Radi se o OECD-ovom najvećem svjetskom obrazovnom istraživanju znanja i vještina učenika u dobi od 15 godina – PISA 2015 (Programme for International Student Ašesment).

Upitan za paradoks da je u hrvatskim školama dvije trećine odlikaša i vrlo dobrih, a da u međunarodnim istraživanjima Hrvatska postiže ispod prosječne rezultate, Glunčić je odgovorio:

“U ove rezultate ulaze prosječni rezultati. Ne uzimamo samo najbolje. U nekim evropskim zemljama kažu lošijim učenicima da na dan testiranja ne dođu na nastavu”.

“Kod nas u statistiku su ušla i djeca s posebnim potrebama i nacionalne manjine”, dodao je državni sekretar.

Voditeljka ga je upitala da objasni kakve veze ima to što je neko pripadnik nacionalne manjine.

“Nisam tako mislio, nego mi uzimamo sve zajedno unutra”, pokušavao je objasniti, ali nije uspio, navodi Indeks.hr.

Pupovac osudio Glunčićeve izjave: Podlegao je predrasudama

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac najoštrije je danas osudio današnju izjavu hrvatskog državnog sekretara u Ministarstvu nauke i obrazovanja kojima je ispod prosječan rezultat hrvatskih učenika u međunarodnom istraživanju pokušao da objasni time što su “u statistiku ušla i djeca s posebnim potrebama i nacionalne manjine”.

“Izjava predstavnika ministarstva izrečena je na osnovu provincijalnosti i nacionalne parohijalnosti, te obogaćena šovinističkim i gotovo rasističkim dodatkom”, rekao je Pupovac za Index.hr.

Na pitanje da li je, po njegovom tumačenju, Glunčić mislio na srpsku manjinu, Pupovac je odgovorio:

“Državni sekretar je mogao misliti i na srpsku, i na romsku, i na različite manjine za koje je mogao imati bilo koju vrstu predrasuda, ali što god da je mogao imati na umu, on bi morao znati da testovi te vrste nijesu rađeni tako da ne bi pružili vjerodostojnu sliku prosjeka učeničke populacije u zemlji u kojoj se rade”, istakao je Pupovac.

Prema njegovim riječima, Glinčić je propustio “pred olakom navadom” da se manjine i osobe sa ograničenim sposobnostima okrivljuju za stvarno stanje ili za sliku društva.

“Umjesto da se služi znanjem, on je popustio pred predrasudama što je nedopustivo za jednog predstavnika Ministarstva nauke i obrazovanja”, zaključio je Pupovac.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top