All for Joomla All for Webmasters
Sport

FUDBALSKA LIGA SFRJ KREĆE 2018: UEFA dala zeleno svetlo i pare

Regionalna fudbalska liga u kojoj bi učestvovali klubovi iz zemalja nastalih raspadom bivše SFR Jugoslavije startovaće u septembru 2018. godine.

Ovo je za medije iz Hrvatske otkrio direktor makedonske lige Vasko Dojčinovski.

Nedavno je u Zagrebu održan sastanak na kome je dogovoreno pokretanje regionalne lige za mlađe kategorije.

Dojčinovski je otkrio da će ubrzo tim stopama i seniori. Inicijalna ideja ovakvog koncepta regionalne lige nastala je u Skoplju pre dve godine, a do detalja ju je razradio upravo Dojčinovski.

Liga u načelu nosi ime Balkanska liga, ali će se po svemu sudeći to biti promenjeno jer se sa tim mnogi ne slažu.

Ono što je suština, Liga bi krenula u septembru 2018. godine, kada i reformirana Liga šampiona. Balkanska liga bi počela sa 24 kluba iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore i Makedonije.

Prema ovom modelu, bilo bi napravljeno šest grupa po četiri kluba. Svi klubovi sa ovih prostora koji ispadnu u kvalifikacijama za Ligu šampiona i Ligu Evrope automatski bi se prebacili u ovo regionalno takmičenje. U slučaju da se neko ipak domogne grupne faze evropskog takmičenja, mesto u Balkanskoj ligi popunio bi sledeći najbolje plasirani tim iz te nacionalne lige.

“Čelnici svih fudbalskih saveza s naših prostora dali su pristanak za novo regionalno takmičenje. Najvažnije od svega je da je projekat pao na plodno tlo i u UEFA, gde sam održao 30-minutnu prezentaciju. Prisustvovao joj je direktor takmičenja UEFA Đorđo Marketi, čovek koji je osmislio i budući format Lige šampiona, a svratio je i predsednik UEFA Čeferin. Dali su apsolutno pozitivne signale, a pohvalno su se izrazili i Šveđanin i Danac, s kojima sam zajedno član radne grupe UEFA”, rekao je Dojčinovski za “Večernji”.

“Nezvanično sam čuo kako je UEFA u svom proračunu novac za tu ligu već pripremila, a radi se o milionskim iznosima, i za učešće i za plasman. Klubovi tu ne bi imali nikakav trošak”, nastavio je Dojčinovski i dodao:

“Mi smo malo neskromni pa za pobednika želimo mesto u Ligi šampiona, a za drugoplasiranog mesto u Ligi Evrope, što će u UEFA malo teže proći”.

On je svestan bezbednosnih rizika.

“To me brine, itekako se o tome razmišlja. Ali, utakmica visokog rizika ima i u Ligi šampiona, zar ne? Složili smo se kako bi za takve utakmice bile primenjivane posebne mere opreza. Vodimo se interesom fudbala, koji mora ići dalje, neopterećen politikom. I uveren sam da će regionalna liga biti kvalitetnija od svake nacionalne lige na ovom području”, dodao je Dojčinovski.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top