All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

HRVATI U ŠOKU: „Ovo je KRITIČNO, toliko smo UNIŠTENI da ne možemo da VERUJEMO“

Nakon povećanja PDV-a, hrvatski ugostitelji su u prva tri meseca imali gubitak od 140 miliona kuna (više od 18 i po miliona evra).

Manje se pije u kafićima, barem prema izdatim računima, a to je direktna posledica povećanja PDV-a sa 13 na 25 odsto.

Analiza ugostitelja Primorsko-goranske županije pokazuje alarmantne podatke – nakon podizanja PDV-a, svaki drugi vlasnik kafića ili restorana želi da zatvori objekat, a promet je u proseku pao za 15 odsto.

“Brojke su toliko kritične da ni sami ne verujemo u njih”, upozorava šef Koordinacije ugostitelja Primorsko-goranske županije Vedran Jakominić.

I podaci Poreske uprave o prometu u ugostiteljstvu za prva tri meseca ove godine pokazuju da je neto iznos koji je ostao ugostiteljima nakon što se odbije PDV manji za čak 140 miliona kuna u odnosu na prošlu godinu.

Ugostitelji tvrde da su bili primorani da podignu cene, ali da, uprkos tome, i dalje u prva tri meseca većina ima gubitke.

Grad Rijeka odlučio je da od maja smanji stopu poreza na potrošnju sa 3 na 1,5 odsto, kako bi ugostiteljima ostalo 1,3 miliona kuna više.

Sa stopom PDV-a od 25 odsto za ugostitelje, Hrvatska se, uz Dansku, nalazi na samom vrhu EU, podsećaju ekonomski portali. Druge turističke zemlje poput Italije i Španije tu stopu drže na deset odsto.

(Dijaspora.news/beograd.in)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top