All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Hapšenje mu i dalje visi nad glavom: Haradinaj bezbedan samo na Kosovu

Optužnica protiv nekadašnjeg komadanta Oslobodilačke vojske Kosova i dalje ostaje na snazi

Iako je Apelacioni sud u Kolmaru doneo sramotnu odluku i odbio zahtev Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja, zbog optužnice za ratne zločine, ovom krvniku i dalje preti hapšenje, čim zakorači preko administrativne linije Kosova i Metohije. Naime, optužnica protiv nekadašnjeg komadanta Oslobodilačke vojske Kosova i dalje ostaje na snazi.

Haradinaj nije oslobođen, bez obzira koliko slavili u Prištini, rekao je jutros potpredsednik Vlade Rasim Ljajić.

– Optužnica ostaje na snazi, a javni tužilac u Francuskoj ima rok od pet dana da uloži žalbu – izjavio je Ljajić za N1.

Kako je portalu Telegraf.rs objašnjeno u Ministarstvu pravde, iako na sajtu Interpola među zahtevima iz Srbije nema poternice za Haradinajem, ona je i dalje na snazi.

Naime, Interpol ne objavljuje sve poternice, kako osobe čije se hapšenje traži ne bi bile upućene u to i skrivale se od policijskih i pravosudnih organa.

To znači, da bi sve zemlje članice Interpola trebalo da postupe po zahtevu Srbije i uhapse Haradinaja zbog ratnih zločina, čim zakorači na njihovu teritoriju. Međutim, praksa govori nešto drugo. I pre hapšenje u Francuskoj, bivši vođa OVK je putovao po Evropi.

– On je više puta boravio i u Francuskoj, Belgiji, Švajacarskoj, pa nije hapšen – kažu za Telegraf.rs u Ministarstvu pravde.

Samim tim se dolazi do zaključka da je hapšenje, odnosno puštanje na slobodu Haradinaja politički čin, odnosno politička odluka svake zemlje pojedinačno.

I sam premijer Aleksandar Vučić je juče rekao da je bio ubeđen da će Haradinaja izručiti Srbiji, i dodao da mu je posle jučerašnje odluke jasno da je reč o političkoj igri, a ne pravu i pravdi.

– Shvatio sam da je ovo sve politika. Kadri Veselji, najekstremniji od svih, treba da postane premijer, a Haradinaj njegov zamenik. Hoće da postave najekstremnije ljude. To su jezive stvari koje rade – kazao je premijer.

Podsećamo, Haradinaj je već imao visoku funkciju na Kosovu i Metohiji, kada je uoči izručenja Haškom tribunalu 100 dana obavljao funkciju premijera. Međutim, i pored evenutalnog izbora za vicepremijera tzv. Kosova, Haradinaj neće imati diplomatski imunitet.

I Slobadan Milošević je bio predsednik SRJ, pa ga je Haški tribunal tražio zbog navodnih ratnih zločina. Ne postoji ništa, što vas izvinjava pred međunarodnim pravom od ratnih zločina – kaže za Telegraf.rs, poznati advokat Toma Fila.

Sada ponovo ostaje otvoreno pitanje, da li će zemlja u koju Haradinaj otputuje želeti da ga i uhapsi.

U tom smislu, ovaj zločinac je trenutno bezbedan od hapšenja samo na Kosovu i Metohiji. Eventualna nada da će odgovarati za svoja zlodela, jeste da će ga procesuirati Specijalni sud za zločine OVK.

Videćemo da li će Specijalni sud na Kosovu imati hrabrosti da procesuira one koji su počinili ratne zločine, odnosno da li je formiran samo da se zamažu oči porodicama žrtava ili ima ozbiljnu nameru da proceisura sve koji su počinili zločine na Kosovu – zaključio je Ljajić.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top