All for Joomla All for Webmasters
Bosna i Hercegovina

OVO IMA SAMO U BOSNI: Efendija pozdravio sa “selam”, a Srbi ga iznenadili odgovorom

U Mrkonjić gradu Bošnjaci i Srbi se nikada nisu napadali međusobno, već su se trudili da sačuvaju divne komšijske odnose

Prelepa priča iz Baljvina u okolini Mrkonjić grada dokaz je da narodi podeljeni ratom u bivšoj Jugoslaviji ne moraju pod obavezno da se mrze. S obzirom na to da su tamo većinsko stanovništvo Bošnjaci i Srbi, oni se nikada nisu napadali međusobno, već su se trudili da sačuvaju divne komšijske odnose.

– Primer je to svima, zemlja u malom. Ustvari, država kakva bi trebala biti. Lepo je u Baljvinama – ispričao je za cik.ba efendija Ilhan Šabić.

On je već šest godina u selu i bilo je čudno kad je došao, ali kaže da se na dobro brzo navikao.

– Ovde sam šest godina, naslušao sam se priča i prepričavanja, uverio sam se u to za razliku od mnogih mesta i ovde i u svetu, ovo je mesto zaista specifično.

– Ne bih rekao da je neko odbranio ovu našu džamiju već da je sačuvao, milovao je nežno i pazio. Kako naš bošnjački narod tako i komšije Srbi. Ne postoje dva dela sela, mi smo jedno i zajedno smo. Imamo jedan odnos na relaciji Srbi – Bošnjaci koji je za primer – rekao je efendija Šabić.

Po samom dolasku u službu susreo se sa ljubaznim komšijama.

– Moj dolazak u selo na službu prvi dan bio je ujedno i prvi odlazak u prodavnicu. Na dolasku u radnju pozdravljam prisutne sa “selam” i svi gromoglasno odgovaraju: “alejkum selam efendija, bujrum, dobrodošao”.

– Tek kasnije shvatam da su bila svega dva-tri muslimana od njih desetorice – kazao je efendija Ilhan Šabić.

– Suživot je ovde za sva prepričavanja i za sve medije – ispričao je efendija Ilhan Šabić iz Zavidovica.

(Dijaspora.news/clic.ba)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top