All for Joomla All for Webmasters
Ljudi

GREGORI PEK JE NAŠ: Familija Peković tvrdi da je slavni holivudski glumac poreklom iz NIKŠIĆA!

“Gregori je imao ogromnu volju da dođe u Crnu Goru, ali mu se nije dalo”

Familija Peković iz Nikšića prisvojila mnoge značajne svetske ličnosti. Ova porodica tvrdi da je slavni holivudski glumac Gregori Pek  njihov rođak.

Slavni holivudski glumac Gregori Pek je poreklom od Pekovića iz Crne Gore! Ovo tvrdi Vojo Peković (88) iz Nikšića, krepka starina, koji žali što čuveno filmsko ime nije stao nogom na zemlju svojih predaka koji su se davno odselili za Ameriku i tamo ostali.

– Gregori je naš! Znao je to i on, ali nažalost nije mu se ostvarila želja da ovde dođe. Kada smo organizovali drugi bratstvenički skup čekali smo ga, jer nam je potvrdio dolazak. I kada je sleteo na dubravački aerodrom stigla je tužna vest da mu je majka umrla. Morao je nazad, priča Vojo.- Posle toga se više nije pojavljivao, razboleo se i umro.

Dva brata Pekovića, Jagoš i Mirko, živeli su u Americi i bili su “veza” sa Pekom.

 

– Otud i njegovo saznanje o korenima. Gregori je imao ogromnu volju da dođe u Crnu Goru, ali mu se nije dalo – priča naš sagovornik.

Iznedrilo je ovo glasovito bratstvo mnoge junake, ali i akademike, naučnike, umetnike i sportiste. Posle Gregorija Peka, svetsku slavu im je doneo Nikola Peković, popularni Pekmen, as Minesote u NBA, pa mlađi Bojana i Nikola Peković, sestra i brat, koji su pre nekoliko godina pobedili u serijalu “Ja imam talenat” i mnogi drugi.

 

Istorija bratstva je duga. Pekovići su do početka prošlog veka živeli u Riđanima kod Nikšića, Gornjoj Morači, Župi nikšićkoj, Kučima, Dubrovsku i Krnjoj Jeli u Crnoj Gori, i u Semegnjevu na Zlatiboru i Biljanovcu na padinama Kopaonika. Danas ih je najviše u Beogradu, Podgorici, Nikšiću i Biljanovcu. Na jednom od sabora bratstva (Biljanovcu kod Kraljeva) bio je i mitropolit crnogorsko-primorski.

 

– Znao sam da vas ima dosta, ali ovoliko… Ovakvi sabori treba da se nastave i ubuduće, jer treba očuvati pamćenje, poreklo, duhovno i krvno srodstvo koje je veoma značajno. Jer, kad se spoje krvno i duhovno srodstvo, to je onda prava stvar – kazao je mitropolit Amfilohije.

(dijaspora.news/espreso.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top