All for Joomla All for Webmasters
Ljudi

Rođen je 1914. godine, danas je veselo pevušio “Odu radosti”, a sutra će sebi ODUZETI ŽIVOT

Australijski naučnik Dejvid Gudal, koji je odlučio da u Švajcarskoj, uz medicinsku pomoć, sutra sebi oduzme život u 105. godini, veselo je danas u Bazelu pred novinarima otpevao nekoliko taktova “Ode radosti” iz Betovenove Devet simfonije.

Gudal, koji je rođen 4. aprila 1914. godine, izjavio je na izuzetno posećenoj konferenciji za novinare da bi asistirano samoubistvo trebalo da bude dostupnije, prenosi AP.

– Ne želim više da živim i srećan sam što imam priliku da život okončam – rekao je Gudal, navodeći da će verovatno umreti uz pomoć smrtonosne injekcije, ali da će metodu ipak prepustiti lekarima.

U Švajcarskoj je asistirano samoubistvo legalno i dostupno, a borci za pravo na smrt podržavaju Gudalov postupak, dok neki kritičari u Švajcarskoj kažu da bi takva vrsta skraćivanja sopstvenog života trebalo da bude dopstupna samo onima koji su neizlečivo bolesni.

Gudal nije bolestan, ali naglašava kako je sve slabiji i sve više u nemogućnosti da živi kako je nekad živeo. Penzionisan je tek u 102. godini, kao najstariji naučnik u radnom odnosu. Ovaj uvaženi botaničar i ekolog je “Si-En-Enu” rekao da njegov život više nije vredan življenja, izrazivši nadu da će njegova priča dovesti do legalizacije asistiranog umiranja u drugim zemljama.

Otac četvoro dece i deda 12 unučardi, ali i dugogodišnji član grupe koja se zalaže za eutanaziju “Egzit internešenel”, objašnjava da je prestao da uživa u životu pre pet ili 10 godina, delimično zbog sve slabije pokretljivosti i gubitka vida.

– Voleo bih da mogu da ponovo trčim po poljima i vidim svet oko sebe – rekao je Gudal.

(dijaspora.news/blic.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top