All for Joomla All for Webmasters
Heroji zajednice

Genijalac iz Srbije sa svojim izumom ide na svetsko finale u Južnoafričku Republiku

Iako nije vreme za to, sistem daljinskog navodnjavanja koji je stvorio Lazar Jovanović mladi genijalac, poljoprivrednik i apsolvent na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, postao je primer primene modernih tehnologija u poljoprivredi.

Sa svojim proizvodom Smart Watering sistem za daljinsko navodnjavanje, Lazar je 18. novembra u Novom Sadu na Poljoprivrednom fakultetu učestvovao u finalu nacionalnog takmičenja u poljoprivredi i inovacijama- Future Agro Challenge Srbija 2016. i sa svojim projektom osvojio prvo mesto što mu je omogućilo i svetsko učešće u finalu Future Agro Challenge-a koje će sledeće godine biti održano u Južnoafričkoj Republici.

Lazar ekskluzivno za Telegraf kaže, da je njegov tim od ukupno 12 nacionalnih timova pobedio zahvaljujući ideji koja otvara put modernim inovacijama u poljoprivredi:

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

– Imali smo dobar i pripremljen nastup, fokusirali smo se na konkretne stvari kako bi svima dočarali šta predstavlja sistem, kao i na informacije za potencijalne investitore. Govorili smo o konkretnim tržištima i ciljnim grupama, i pre svega o praktičnoj primeni ovoga sistema – ispričao nam je Lazar.

Sistem daljinskog navodnjavanja nastao je iz čisto praktičnih razloga. Kao i većina ljudi koji se, osim poljoprivrede bave i drugim poslom, nedostatak vremena, a u Lazarevom slučaju i fizička udaljenost od njegovog gazdinstva bili su veliki problem ovom mladom poljoprivredniku.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Na porodičnom imanju u Malom Zvorniku Lazar je zasadio lešnike, međutim obaveze oko fakulteta nisu mu dozvoljavala da bude na svom imanju. Pošto je lešnicima potrebna određena količina vode kako bi doneli kvalitetan i dobar plod, Lazar je morao da smisli sistem koji bi mu pomogao oko navodnjavanja. Tada mu je sinula ideja, priča nam Lazar, koji je uz pomoć prijatelja Zorana Đukića – programera, krenuo u realizaciju proizvoda:

– Razvio sam sistem za daljinsko navodnjavanje nad kojim se upravlja i vrši nadzor putem SMS poruka. Kada sam krenuo u rešavanje problema navodnjavanja na tom putu naišao sam na prepreku da SMS porukama programiram trajanje zalivanja, a sistem kada odradi ciklus ugasi zalivanje i pošalje mi SMS poruku da je zalivanje završeno – kaže nam genijalni Lazar.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Smart Watering sistem funkcioniše tako što može daljinski uključivati i isključivati pumpe bilo koje snage, kao i elektroventile koji bi mogli da zalivaju različite i odvojene parcele.

Prednost daljinskog navodnjavanja je, pre svega, ušteda vremena:

– Pomoću sistema merim i nivo vode u rezervoaru, takođe pomoću njega merimo i vlažnost zemljišta. Ukoliko se dogodi da opadne nivo vode ili se smanji vlažnost zemljišta, sistem mi javlja putem sms poruke o eventualnom problemu – objašnjava Lazar.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Sistem je vrlo moćan jer se pomoću njega mogu kontrolisati velike parcele. Sa aspekta površine, Lazar kaže da nema ograničenja jer se mogu kontrolisati parcele i pumpe integrisane u jedinstven sistem.

Lazar kaže da trenutno rade na razvoju aplikacije za pametne telefone koja bi donela određene novine:

– Sa ovom aplikacijom možete unapred da zakažete zalivanje, vidite vremensku prognozu i putem sms poruke zakažete zalivanje.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

O svojim planovima za budućnost ovaj mladi genije kaže da su oni vezani za Srbiju:

– Voleo bih da radim proizvodnju u Srbiji, ne bih želeo da napuštam svoju zemlju, moja budućnost je ovde.

U organizaciji Serbia Start Up, Klastera kreativnih industrija Vojvodine i Regionalne agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Alma Mons, uz podršku partnera kao što su Garancijski fond Vojvodine, Fondacija sporta mladih, Founder institute, Vojvođansko udruženje preduzetnika, mladi genije Lazar Jovanović sa samo 24.godine stvorio je proizvod budućnosti koji će svoje prednosti i kvalitete tek pokazati i na svetskom tržištu.

Telegraf/Dragana Starčević

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top