All for Joomla All for Webmasters
Bosna i Hercegovina

CEPA DRVA, KOPA KANALE Biljana, samohrana majka desetoro dece radi sve i svašta da ih prehrani

Biljana Kokić (32)iz Broda samohrana je majka desetoro dece, a problema je, kaže, mnogo, jer porodici svaki dan treba obezbediti najmanje 33 obroka.

Za njih petoro osnovaca potrebne su knjige, pribor i higijenska pomagala, do kojih, sve teže dolaze. Sada su podstanari, ali ne plaćaju stanarinu.

 Međutim, Biljana kaže da im to nije trajno rešenje.

– Ipak, ima nade da i ova porodica dočeka svoj krov nad glavom – kažu u Opštini.

U porodici Kokić najstarija devojčica ima 13 godina, dok je najmlađem detetu tek mesec dana. Nedostaje im svega – hrane, odeće, obuće, knjiga, a, najviše, kaže Biljana, razumevanja. Najteže je do novca, kojeg najčešće nema dovoljno. Zato, kaže, radi sve i svašta!

– Radim sve, od cepanja drva do kopanja kanala… To sve prođe, ali teško je naći čoveka koji će pošteno da plati, ako odeš da radiš to je uvek za neki minimalac – kaže Biljana.

Svesna težine i problema u kojima se nalaze, nastarija ćerka, 13-godišnja Gabrijela, uz majku podnosi najveći teret. Uz to je i uspešna učenica osmog razreda.

– Ona vodi brigu o svoj deci, dovodi ih u školu, odvodi, pomaže oko domaćih i pored svih opterećenja koja ima u tako mnogobrojnoj porodici, ona je jedan izuzetan učenik – kaže Nadežda Ristanović, psiholog u OŠ “Sveti Sava” iz Broda.

Porodici Kokić pomažu i nastavnici škole. Pokrenuli su akciju, pa je sredstvima donatora, za njih petoro osnovaca, obezbeđen po jedan obrok dnevno u školi. Ipak, o jednom najviše sanjaju. Da jednog dana imaju svoju kuću ili stan, jer su sve donedavno plaćali kao podstanari po 250 KM, prenosi RTRS.

– Želela bih da deca imaju nešto svoje, da se ne boje da će kad dođu sutra kući kapija zatvorena – kaže Biljana.

U opštini pomažu koliko mogu. Osim 250 KM dečje zaštite koju primaju mesečno zbog dvoje dece ometene u razvoju, Opština je s republičkim ministarstvom za raseljena i izbegla lica, dogovorila da se ovoj porodici izgradi stan od 80 kvadratnih metara.

– U sklopu stambene zgrade, jedna stambena jedinica najveće površine pripala bi porodici Kokić, kako bi ona mogla da reši svoje stambeno pitanje – kaže Gordana Brković Vujić, direktorka Centra za socijalni rad.

Prema planu zbrinjavanja raseljenih u Brodu, gradnja stana u stambenoj zgradi i za porodicu Kokić, trebalo bi da počne naredne građevinske sezone.

blic.rs

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top