All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

Evo kako da se vozite do mora u Hrvatskoj, a da ne platite putarinu

Ako vam treba pravac kojim želite da dospete do cilja, a da ne platite to “masno”, možete da ga pronađete u ovom tekstu

Od 1. jula vožnja ionako skupim hrvatskim auto-putevima postaće još skuplja, umesto da oni budu što jeftiniji i time pristupačniji građanima Hrvatske i mnogobrojnim turistima koji posećuju ovu zemlju. U državi kao što je Hrvatska kojoj je turizam najvažnija grana u privredi, podizanje cena na auto-putevima ima dva efekta: hranjenje lopova koji žive na grbači poreskih obveznika i odbijanje turista koji, za razliku od lopova, zaista doprinose celoj državi.

Konkretno, sama izgradnja auto-puteva opterećena je nizom korupcionaških afera. Na primer, tuneli su farbani više puta, bez ikakve potrebe, a na to su potrošene stotine miliona kuna, piše portal index.hr.

Pomoću inicijative “Ne damo naše auto-puteve”, građani su svojevremeno odlučili kako ne žele da daju auto-puteve u ruke koncesionara, već da žele da ih zadrže u vlasništvu države. Na taj način je opterećenje teško nekoliko milijardi kuna, a koje i dalje nastavlja da se povećava, ostalo na grbači građana.

Jedan od razloga zbog kojih su Hrvatske autoceste (HAC) toliko skupa i neefikasna firma, je i veliki broj ljudi koji se u njoj zaposlio po političkoj liniji. Pare koje odlaze na podmirivanje njihovih plata, dodatno isisavaju pare od poreskih obveznika.

Novi cenovnik

Po novom cenovniku koji se primenjuje od 1. jula 2017. povećanje putarine za 10% odnosi se na sledeće deonice: A1 Zagreb-Dugopolje, A1 Zagreb-Karamatići (Ploče), A1 Zagreb-Karlovac, A1-A6 Zagreb-Rijeka (Grobnik), A4 Zagreb-Goričan, A3 Zagreb-Lipovac, A3-A5 Zagreb- Osijek, A11 Mraclin-Lekenik, Bregana, Tunel Sveti Ilija i Krčki most.

Jedna deonica puta skuplja nego vožnja celu godinu u Evropi

Cene su postale toliko bezobrazno visoke da su na nekim rutama više nego cene godišnjih vinjeta u nekim evropskim zemljama.

Evropske zemlje prepoznaju potencijal koji donosi brz efikasan saobraćaj pa su, shodno tome, prilagodili i cene svojih puteva. U Rumuniji godišnja vinjeta košta 28 evra. U Švajcarskoj, državi koja je sve osim jeftina, cele godine možete da se vozite autoputem po ceni od 37,42 evra.

U Bugarskoj cena godišnje vožnje kroz celu zemlju iznosi 50 evra, što je slučaj i u Slovačkoj.

Poređenja radi, cena vožnje od Zagreba do Splita iznosi 26,81 evra. To znači da će nas vožnja od Zagreba do Splita i nazad koštati onoliko koliko Bugare i Slovake košta vožnja svim auto-putevima kroz celu zemlju, tokom cele godine. U Češkoj godišnja vinjeta iznosi 55,51 evro, dok godišnja vinjeta u Austriji stoji 86,40 evra.

Uostalom, nije zanemarljiva ni potrošnja goriva koja je značajno veća na auto-putu.

Poskupljenje putarina opravdano je tvrdnjom da “ovaj hrvatski sektor karakteriše visoka zaduženost i nemogućnost otplate kreditnih obaveza”. U prevodu – auto-putevi su u dugovima pa ćemo da uzimamo pare građanima i stranim turistima.

Alternativne rute i prirodne lepote

Zbog toga smo za sve turiste izvukli alternativne rute na deonicama auto-puteva koje su poskupele. Ako vam zatreba pravac kojim ćete dospeti do cilja koji želite, a ne želite to masno da platite, možete ga pronaći u ovom tekstu.

 

Osim toga, vozeći besplatnim rutama koje vam nudimo, pruža vam se mogućnost da upoznate mnogobrojne hrvatske prirodne lepote. Hrvatska ima osam nacionalnih parkova i 11 parkova prirode. Vožnjom putevima do mora, između ostalog, možete posetiti Plitvička jezera, Paklenicu ili Risnjak.

Najčešću rutu, Zagreb – Split, opisaćemo detaljno.

Auto-put A1 Zagreb – Split

Umesto da platite najmanje 200 kuna za vožnju od Lučkog do Dugopolja, na ruti dužine 379 kilometara izaberite alternativnu rutu za 0 kuna.

Preko puta D1 vozićete otprilike 5 sati i 35 minuta. Dužina rute iznosi 357 kilometara.

U Zagrebu izađite na Jadransku aveniju. Potom je sledite 1,7 kilometara do Brezovičke ceste, Brezovičke ulice, Grančarske ulice, Ulice kraljevečkih brega i Bregane Pisarovinske kako biste, posle 24,3 kilometra, došli do Karlovačke ulice u Pisarovini. Nakon toga, vozite od Donje Kupčine do Blatnice Pokupske 15, 2 kilometra. Nastavite do Cerovca Vukmanići još 17,9 kilometara. Na D1 vozite sledećih 288 kilometara do izlaza za Split.

Auto-put A1 Zagreb – Dubrovnik

Umesto da platite najmanje 256 kuna za vožnju od Lučkog do Karamatića, na ruti dužine 481 kilometar izaberite alternativnu rutu do Dubrovnika za 0 kuna.

Preko puteva D36, D1 i D8 vozićete otprilike 8 sati i 40 minuta. Dužina rute iznosi 559 kilometara.

U Zagrebu uđite na Jadransku aveniju. Preko Bregane Pisarovinske uđite na put D36. S nje ćete doći na D1. Zatim sledi Put domovinskog rata, a posle njega nastavljate preko D8 prema izlazu za Dubrovnik. Ovaj deo puta iznosi otprilike 553 kilometra i traje otprilike 8 sati i 22 minuta.

Auto-put A1 Split – Dubrovnik

Putevima D8 i E65/M2 vozićete otprilike 3 sata i 40 minuta. Dužina rute iznosi 214 kilometara.

Umesto da platite najmanje 75 kuna za vožnju od Dugopolja do Karamatića, na ruti dužine 102 kilometra izaberite alternativnu rutu do Dubrovnika za 0 kuna. U Splitu dođite do Ulice zbora narodne garde. Potom preko Poljičkog puta dođite na D8. Zatim na E65/M2 i opet na D8. Posle toga, nastavite da vozite ka izlazu za Dubrovnik.

A1-A6 Zagreb-Rijeka (Grobnik)

Umesto da platite najmanje 77 kuna za vožnju od Lučkog do Grobnika, na ruti dužine 149 kilometara izaberite alternativnu rutu do grada Rijeke za 0 kuna.

Putem D3 vozićete otprilike 3 sata i 31 minut. Dužina rute iznosi 187 kilometara. Ova ruta vodi tačno u Rijeku. U Zagrebu izađite na Palmotićevu ulicu. Potom se, nakon nje, prebacite na Ulicu Andrije Hebranga, a zatim na Savsku cestu. Preko Jadranskog mosta prebacite se na Jadransku aveniju. Ova ruta iznosi 5,5 kilometara. Nastavite da vozite preko Jadranske avenije. Preko Pavučnjaka prebacite se na put D1. Zatim preko Zagrebačke ulice pratite put D3. Doći ćete na Grobnički put u Rijeci. Ova ruta iznosi 177 kilometara.

A3 Zagreb – Lipovac

Putem D2 vozićete otprilike 5 sati i 23 minuta. Dužina rute iznosi 336 kilometara.

Umesto da platite najmanje 141 kunu za vožnju od Zagreba do Lipovca, na ruti dužine 265 kilometara izaberite alternativnu rutu za 0 kuna. Takođe, umesto da platite najmanje 135 kuna za vožnju od Zagreba do Osijeka, izaberite alternativnu rutu za 0 kuna.

A4 Zagreb – Goričan

Putem D3 vozićete otprilike 2 sata i 7 minuta. Dužina rute iznosi 107 kilometara.

Umesto da platite najmanje 47 kuna za vožnju od Zagreba do Goričana, na ruti dužine 76 kilometara izaberite alternativnu rutu za 0 kuna. Takođe, umesto da platite najmanje 42 kune za vožnju od Zagreba do Varaždina, odnosno najmanje 53 kune do Čakovca, izaberite alternativnu rutu za 0 kuna.

A5 Beli Manastir – Osijek – Svilaj

Umesto da platite najmanje 31 kunu za vožnju od Osijeka do Svilaja, na ruti dužine 90,4 kilometara, izaberite alternativnu rutu do Svilaja za 0 kuna.

Ukupno ruta iznosi 75,4 kilometra. U Osijeku Drinskom ulicom vozite do puta E73. Ovaj deo rute traje 2,5 kilometara. Zatim se prebacite na put D7. Nastavite preko D7 do Ulice Vladimira Nazora u Velikoj Kopanici. Ovaj deo puta traje 60,4 kilometra.

Dalje nastavite prema Ulici Gorjanci. Ona će vas odvesti prema Divoševcima. Nakon nje pratite put Kupine i Prnjavora. Na kraju ćete stići u Svilaj. Ova rute ima 12,5 kilometara.

A11 Zagreb – Sisak

Putem D30 vozićete otprilike 1 sat i 10 minuta. Dužina rute je 58,3 kilometara.

Umesto da platite 15 kuna za vožnju od Zagreba do Siska, na ruti dužine 29 kilometara, izaberite alternativnu rutu za 0 kuna.

(Dijaspora.news/index.hr)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top