All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Dragici Matejić Šreder književna nagrada “Dušan Srezojević”

Nagradu „Dušan Srezojević“ Književnog kluba „Đura Jakšić“ iz Jagodine zasluženo dobila Dragica Šreder iz Hiledna u Nemačkoj

Dragica Matejić-Šreder poreklom iz Miloševa kod Jagodine, već 44 godine živi i radi u nemačkom gradu Hildenu. U Beogradu je završila studije spoljne trgovine. Još u ranoj mladosti otkrila je svoju ljubav za poeziju i prozu i, naravno, počela je da se bavi književnim radom koji je sa velikim uspehom nastavila i u Nemačkoj.

 U danas „svom“ gradu Hildenu je veoma angažovana u kulturnom životu ne samo Srba nego i Nemaca i sugrađna drugih nacionalnosti. Njen rad na polju kulture i integraciji stranaca u nemačko društvo nije ostao nezapažen. Gradska uprava Hilena, grada sa oko 56.000 stanovnika, je Dragicu Matejić-Šreder za njene, kako je navedeno u obrazloženju nagrade, „posebne zasluge za dobrobit grada Hildena i njegovih stanovnika“, nagradilo gradskom „ Fabricius medaljom“. Našoj zemljakinji je ta nagrada bila još jedna u nizu drugih!

Dragica je veoma angažovana i u posle raspada Jugoslavije opstalom udruženju ljudi iz nekada zajedničke postojbine- „Jugoslovensko –nemačkom kulturnom društvu Hilden“ gde obavlja funkciju predsednice udruženja. Ona je do danas objavila 11 knjiga za decu, 6 knjiga poezije i 16 antologija, a već duže od 20 godina se uspešno bavi i prevodilačkim radom. I pored svih obaveza, Dragica Matejić-Šreder je ostala vezana za zemlju sog porekla Srbiju, za njeno Miloševo i Jagodinu. Često boravi u svom rodnom kraju gde učestvuje u radu u udruženjima književnika. Viđali smo je i na brojnim prezentacijama njenih i tuđih literarnih radova.

Za svoje delovanje Dragica je dobila više nagrada. Navedimo samo neke: „Kočićevo pero“ Banjaluka-Beograd , „Pesničko hrisovulje“, Zlatnu značku Kulturno prosvetne zajednice Srbije idr. Članica je Udruženja književnika Srbije, SAJKOR-a, Udruženja pisaca Nemačke, Srpske duhovne akademije iz Paraćina, više udruženja naših pisaca u Nemačkoj kao i Kluba književnka „Đura Jakšić“ u Jagodini.

Jagodinsko udruženje je kao sećanje na avangardskog pesnika, pripovedača, polemičara i boema Dušana Srezojevića, rođenog 1886. godine u Jagodini, nažalost veoma rano preminulog 1914. godine u Beogradu, upriličilo 1989. godine nagradu za književni rad koja nosi njegovo ime.

Krajem 2016.g. nagradu „Dušan Srezojević“ je, kako smo čuli, sasvim zasluženo dobila Dragica Matejić-Šreder. U stručnom žiriju su bili Snežana Bihler, Ratko Stijilović i Tanja Milojević.

Žiri je jednoglasno, vrednujući njen dosadašnji rad, pomenutu nagradu dodelio Dragici Matejić-Šreder.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top