All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Dragi sine, rešio si da ostaneš u Srbiji? Bravo! Imam lošu vest za tebe

Dragi sine,

Znaš kako u poslednje vreme često razgovaramo šta ćeš raditi kad porasteš, pa se uvek sapletemo o tvoju želju da to bude nešto što voliš, a bude dobro plaćeno? Znaš onu situaciju u kojoj se nerviraš što još ne znaš zapravo ni šta hoćeš, ni šta voliš, a svestan si da već sada, u 15. treba da predvidiš i penziju? Ne nerviraj se, naćićeš svoj put, samo pobeđuj lenjost.

Mene brine nešto drugo.

Brine me što nam od tvog polaska u školu nije bilo jasno zašto te teraju da bubaš napamet, zašto si nekada voleo istoriju, a danas je ne voliš, muči me što si pisao iz ćefa onako majstorski, a onda su te naučili da pišeš kako oni hoće, pa se sada ni ne trudiš i postao si osrednji. Brinu me udžbenici s gomilom beskorisnih podataka koji te ničemu neće naučiti. Muči me što reforme školstva u Srbiji nikada neće raditi u tvom interesu, i zato sam ti odavno rekla da treba da ideš.  Dugo si pričao da jedva čekaš, a onda, pre nekoliko meseci mi saopštavaš da ti nećeš iz Srbijei da ti je ovde lepo.

Na žalost, moram da ti saopštim da je ponovo smišljena neka vrsta reforme tvog obrazovanja i baš ti ćeš biti eksperimetalni pacov Ministarstva prosvete. Slušaj sad šta to u prevodu znači.

Hoće da ukinu prijemne ispite na fakultetima. Umesto toga, polagaće se nacionalna matura. Kako sam shvatila, to ti je kao maturski ispit za srednju, ali mnogo ozbiljnije. Polažeš u gimnaziji, ne zna se još koje predmete i u kom obimu. Uradiš te testove i u zavisnoti od bodova koje imaš, upisuješ fakultet koji hoćeš. Kako ti zvuči? Kul?

Nije kul jer ti si, sećaš se, eksperimentalni pacov. Ti si srce moje, na moju veliku žalost generacija koja će polagati tu maturu (novine pišu bez ikakve težine), ali ćeš polagati i prijemni na fakultetu. Godine 2018. će biti samo proba, obavezno je i jedno i drugo. Pa, mora neka generacija da bude pokusni kunić za ono što su velike glave smislile. Zato ćeš se u četvrtoj godini spremati za nacionalnu maturu plus za prijemni i sigurna sam da ćete ti i tvoji drugari biti jako motivisani da grizete i razbijete sve te testove. Ipak je u Srbiji visoko obrazovanje na ceni. To je isključivo u vašem interesu. Pripremu za sve to ćeš naravno raditi sam, jer ćemo i tada morati nešto da jedemo, a da bismo jeli ne možeš imati privatne časove i plaćenu pripremu.

Možeš ti to, evo Mićko koji sa mnom radi je zbog slične stvari sa Bolonjom i predbolonjom upao u procep, pa hoće da mu anuliraju 40-ak ispita koje je do sada položio. Jer i on je bio eksperimentalni pacov koji ne odustaje.

Drži se sine, sve je to u tvom interesu. Uostalom, sam si odlučio da ostaneš ovde i ja to poštujem, divim se. Ti i tebi slični ste kao lutajući vitezovi iz „Don Kihota“, napadate vetrenjače u 21. veku.

Sad prestani da čitaš lektiru na kratko, i pogledaj pesmu Ramba Amadeusa „Don Kihot i Sančo Pansa“.

Don Kihot jaše na čelu kolone

u koloni je samo Sančo Pansa

protiv njih je čitava alijansa

brske kobilo Rosinante

nema odmor dok traje obnov

akrepi nas sve u stopu prate

prištedimo malo naše živote

danima sanjam razne divote

sardele slane, crne rižote

kafu i piškote, Don Kihote

da pustimo da nas vetrenjače tlače

i za pravdu i Dulsineju

srce mora visoko da skače

nisu vetrenjače zli dusi,

zli dusi su kol’ko Sančo shvata

fabrički dimnjaci, kanalizacija,

kamini i aspusi

za vino i slaninu

ako po potrebi mijenjaju doktrinu

i kad su na pravoj strani

njima je blisko

da udaraju ispod pojasa

nečasno nisko

vitezu pravom predstavlja suštinu

savladati ovu plemenitu vještinu

mnogo je teže

jer moral steže

al’ do neba seže

u meni izaziva pesimizam

u koloni je samo Sančo Pansa

protiv njih je ovoga puta

čitava zagadjivačka alijansa

sad imaju vise šansi

od kad vetrenjače priđoše hrabro

duetu smjelom, Don Kihotu

i vjernom Sanču Pansi. 

YouTube player
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top