All for Joomla All for Webmasters
Ljudi

Najstarija učiteljica joge: U 99. nosim štikle, daju mi energiju!

Ništa nije nemoguće, svakodnevna je mantra Tao Porkon-Linč (98), koju je Ginis službeno proglasio najstarijom učiteljicom joge na svijetu.

Tao je rođena u Indiji, u mladosti je bila članica francuskog Pokreta otpora tokom II. svjetskog rata, a nakon rata nastavila se baviti aktivizmom te je ostvarila uspješnu karijeru kao model i glumica. Jogom se bavi 45 godina, a i danas drži vrlo tražene časove u klubu u Njujorku.

Za američki portal za stariju dob aarp.org ova vitalna gospođa otkriva svoja glavna pravila za dug i sretan život, ali i kvalitetnu starost.

– Svako jutro nakon buđenja kažem: “Ovo će biti najbolji dan u mom životu”. Sve što pomislite će se materijalizovati, zato je izuzetno važno ostati pozitivan – ističe Tao uz pozitivnost ističe i neustrašivost.

– Ne trošite vrijeme na “Ne mogu”. Ja ne dopuštam svom umu da mi govori što mogu, a što ne, jer bi mi sigurno govorio da – ne mogu. Jednostavno idem, plešem svaki dan, vježbam jogu – kaže. A ono što je, dodaje, važno raditi stalno je disanje.

Dubokom, koncentrisanom disanju treba se posvetiti svaki dan barem 20-ak minuta, ako ne i češće, jer u starijoj dobi lošije i pliće dišemo, a kisik nam je neophodan za zdravlje organa i donosi energiju ravno u naše srce. A obuća koje se Tao ni danas ne odriče su – štikle i cipele s povišenom petom.

– Štikle mi održavaju gipkost i snagu gornjeg dijela stopala te sam u njima vrlo pokretna. S petama sam se popela i na Maču Pikču i bila sam brža od većine svojih prijatelja – zaključuje Tao.

Duboko dišite

Koncentrisanim, dubokim udisajima i izdisajima u tijelo unosite dodatni kiseonik koji je posebno važan u starijoj dobi za povećanje energije, ali i uravnotežujete misli, savjetuje Tao.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top