All for Joomla All for Webmasters
Duhovnost

DANAS JE TUCINDAN: Nikako ne smete uraditi ovo! Ukoliko vam se “omakne” brzo izgovorite ove reči!

Pravoslavna crkva i vernici u petak 5. januara obeležavaju praznik koji se naziva Tucindan. Uvek pada 5. januara, dan pred Badnji dan, odnosno dva dana pre Božića, a za taj dan se vezuje veliki broj različitih običaja.

Toga dana se kolje ili priprema pečenica, odnosno pečenje za Božić. Nekada se pečenica tukla – ubijala krupicom soli, kasnije ušicama od sekire, pa se onda, ubijeno ili ošamućeno prase ili jagnje klalo i spremalo. Time je, po narodnom verovanju, onaj ko je ubio pečenicu skinuo odgovornost sa sebe i prenosi je na so, jer ona ima izrazitu demonsku snagu. Zato je ovaj dan nazvan Tucindan.

Za pečenicu se obično kolje prase ili jagnje, neko kolje i priprema pečenu ćurku, gusku ili kokošku. Samo odabiranje i pripremanje pečenice potvrđuje narodno verovanje da od nje zavisi sreća i blagostanje kuće koja je kolje. Veruje se da je ovaj običaj verovatno ostao iz stranih mnogobožačkih vremena, vezan za prinošenje žrtve.

Foto: Telegraf

Crkva ga je prihvatila i blagoslovila, jer posle Božićnog posta, koji traje šest nedelja, jača hrana dobro dođe, pogotovo što su tada izuzetno jaki mrazevi i zime.

Danas se deca ne tuku

Na Tucindan, po narodnom verovanju, decu ne valja tući, jer će cele godine biti nevaljala i bolovaće od čireva. Ako nekoga i slučajno udarite, taj mora brzo da izgovori:

– Čiri, miri da imaš dvadesetčetiri.

Momenat kad je pečenica ispečena i skinuta sa ražnja u nekim krajevima se oglašavala pucnjem iz puške.

Pogledajte video kako se praznuje Tucindan i šta predstavlja u pravoslavlju:

 

(dijaspora.news/Telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top