All for Joomla All for Webmasters
Magazin

Evo kako je Božić u Srbiji izgledao pre 100 godina! I pokloni su bili u skladu s vremenom

Kako je vreme praznika i poklanjanja, setili smo se da iz stare štampe saznamo šta se ljudima poklanjalo pre 100 godina. Pošto je Srbija tek 1919. godine uvela novi, gregorijanski kalendar, Božić se slavio 25. decembra i bio je centralni praznik dok se Nova godina retko ili čak uopšte ne pominje.

47 godina ostavlja isti poklon ispod drveta – a kada je saznala zašto, žena samo što nije tražila razvod od njega

Deci su se i tada poklanjale igračke, damama modni aksesoari, a gospodi piće ili cigare. Ali kako je u toku bio Prvi Balkanski rat, idealan poklon za svakog muškarca bilo je oružje!

Foto: Arhiva

“Najlepši poklon za Božić i Novu godinu – Patent emge sport pištolja sa 8 hitaca. Bez policiske dozvole”, oglašava Veliko stovarište oružja “Kod lovca”, dok ih u stopu prati firma “Bajar” koja “automat revolver kalibra 7.65 ili 9 mm” reklamira kao “vrhunac tehnike”, piše dnevno.rs.

Foto: Arhiva

Poslovnim saradnicima i prijateljima najčešće su poklanjani kalendari. Jedan takav, za 1913. godinu, reklamira se u Politici od 31. 12. 1912. godine i zove se “Osvetnici” – “sa veoma lepom i odabranom sadržinom kao i sa slikama sve iz rata 1912. godine”. “Najstarija i najveća trgovina dečijih igračaka i muzičkih instrumenata” – “Kod Trube” Rajića i Vukotića u isto vreme nudi veliki izbor raznovrsnih dečijih igračaka i “nakita za božićno drvo”.

U ponudi za starije i one koji čitaju našla se nova knjiga Fjodora Dostojevskog “Zločin i kazna”.

Pre nego što je počeo Veliki rat 1914. godine “Srpske novine” reklamirale su kao “najlepši poklon za nastupajuće praznike” igre na sreću dok su se kao nešto ozbiljniji tretirali pokloni Pomodno galanterske trgovine “Petar Petrović i Belović” koji su nudili “najnovije ukrase za dame: za kosu i oko vrata”, kao i “za gospodu: cilindre, obuću, košulje, kragne…”.

Foto: arh.bg.ac.rs

Ubrzo po oslobođenju od Austrougara, podrum “Kasina” je tako 29. decembra 1914. godine svoje verne mušterije obavestio da ponovo radi i da će “za vreme praznika svoja vina prodavati po umerenoj ceni”, a slično je učinila i čuvena “Vajfertova pivara.

 

(dijaspora.news/Telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top