All for Joomla All for Webmasters
Srbija

DAČIĆ O BLOKADI POGLAVLJA: Ne verujem da EU ne može da utiče na Hrvatsku u vezi poglavlja

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da iza blokiranja otvaranja pregovaračkog poglavlja 26, koje se tiče obrazovanja i kulture, ne stoje Hrvatska i Bugarska. Dačić je, za RTS, kazao da je “jadna EU u kojoj Hrvatska vodi glavnu reč” i ocenio da bi Brisel trebalo više pažnje da posveti onom što se dešava u Hrvatskoj.

– Nismo mi naivni. Prosto ne mogu da verujem da moćna EU ne može da utiče na Hrvatsku i Bugarsku u vezi poglavlja. Vrednosti Unije se svaki dan krše u Hrvatskoj, ali da sačekamo da li će se danas nešto promeniti, teorijski postoji ta mogućnost – rekao je Dačić.

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

Dačić je kazao da Srbija ima svoj put ka EU, ali i da neće nikome dopustiti da je “ponižava i vredja ili uslovljava otvaranjem poglavlja”.

– Nije više u pitanju postupak određene vlade već se stvorila antisrpska atmosfera. Ni ova Vlada Hrvatske nije promenila takav odnos prema Srbiji. I Bugarska je imala odredjene rezerve oko poglavlja 26, ali lako je napisati u Ustavu da nemate nacionalne manjine, kao što je to uradila Bugarska, a onda da govorite o pravima svoje manjine u Srbiji – naveo je Dačić.

Komentarišući jučerašnje razgovore ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova sa državnim rukovodstvom Srbije, Dačić je kazao da Beograd treba da se “ponosi” redovnom komunikacijom sa Moskvom.

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

– Ako imamo problem u međunarodnim forumima, uvek prvo zovemo Rusiju. Kada pozovemo Vašington oni nam kažu da su mnogo uložili u nezavisnost Kosova, a kada pozovemo Moskvu, imamo podršku – rekao je ministar.

On je ocenio i da EU “mora da vodi računa o svojoj privlačnosti” kao i da opredeljenje Beograda ka evrointegracijama neće nikada stvoriti od Srbije “antirusku državu”.

Dačić je dodao da sa Lavrovom nije bilo razgovora o statusu ruskog humanitarnog centra u Nišu niti o predstojećim predsedničkim izborima u Srbiji.

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

– To su gluposti da je centar u Nišu špijunski centar. Premijer Aleksandar Vučić će najverovatnije 21. decembra posetiti Moskvu i imaće dovoljno vremena da o tome razgovora sa predsednikom Vlade Rusije Dmitrijem Medvedevom – naveo je Dačić.

(Dijaspora.news/Beta/Telegraf.rs)

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top