All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

HRVATI U ŠOKU: Katolička crkva suspendovala sveštenika jer ima ženu i decu

a opšte razočaranje vernika iz slavonskog sela Soljani, Đakovačko-osječka nadbiskupija suspendovala je sveštenika Vinka Dubravca jer je u divljem braku i ima troje dece.

– Ja konkretno neću ništa preduzeti. Poštujem odluku Crkve, volju biskupovu o suspenziji, prihvatam to ponizno i pokorno. Ostajem uz svoju porodicu i nastavljam da idem dalje Božjim putem – rekao je bivši sveštenik Vinko Dubravac nakon suspenzije.

Dodaje kako zahtevi vernika da se on vrati nisu realni jer Crkva je vrlo čvrsta u svojim stavovima i zakonima.

A vest da je suspendovan iz parohije Pohođenja BDM u Soljanima i Preobraženja Gospodinova u Strošincima unela je tugu i nemir među župljane.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

– To je bio tako fin i kulturan sveštenik, čovek na svome mestu. Ma kad smo čuli da ga miču, celo je selo plakalo, svima je žao i pisali smo peticiju – uznemireno nam govori stanovnica slavonskog sela Soljani.

Kako su objasnili iz Nadbiskupije đakovačko-osječke, župnik Dubravac je pod kaznenom merom “obustave”.

– Takva je odluka donesena zbog činjenice da župnik živi kao oženjen, što je u suprotnosti s identitetom i obećanjima koja je prihvatio prilikom svoga postavljanja, što je, ujedno, deo zakonitog kanonskog poretka Katoličke crkve. Dosadašnji župnik Dubravac sad je pod kaznenom merom “obustave”, te ima status suspendovanog sveštenika kojem je zabranjeno vršenje svešteničke službe – saopštili su iz Nadbiskupije.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

– Svi mi znamo da on ima svoju porodicu u Osijeku i troje dece. I sam je pričao o tome. Pa šta?! Neka ima! To nije od juče, a baš je zanimljivo kako je to sad postalo sporno – komentarisao je jedan od meštana “24sata.hr”.

Svi sagovornici žele da ostanu anonimni, a iako podupiru oženjenog sveštenika, ne žele se zameriti crkvenim vlastima.

– Neki za njim žale, a neko odobrava što su ga maknuli. Kome je dao više novca tome je bio dobar, a kome nije, nije valjao – objasnio je za “24sata.hr” čovek iz susedne županije, koji je takođe zamolio da mu ne pišu ime.

Vinko Dubravac porodicu je stekao nakon što se rukopoložen za sveštenika. Kaže da je sve radio s ljubavlju i nikog nije povredio.

(Dijaspora.news/Telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top