All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

“Srbija i Rusija blefiraju u pokeru sa Evropom”

Florijan Biber, ekspert za Balkan sa Univerziteta u Gracu, analizirao je zašto je Srbija jako važna Rusiji, čiji je ministar inostranih poslova u dvodnevnoj poseti u Beogradu.

Florijan Biber

Foto: PromoFlorijan Biber

Tako on, u tekstu koji prenosi radio Slobodna Evropa među faktorima navodi i sledeće:

 Položaj i veličina

Srbija, kao i druge balkanske zemlje, Rusiju interesuje u okviru pokušaja da se naruše njihove evroatlantske integracije i da se stvore problemi za EU i NATO. Sa sve većim slabljenjem obe organizacije u regionu, porasla je i sposobnost Rusije da sebi pribavi uticaj i da postane vidljivija. Rusija je takođe aktivna i u BiH, Crnoj Gori i Makedoniji ali naravno Srbija je tu najvažnija zbog geografskog položaja i veličine.

Viša cena

Ipak, ne bih precenio važnost Srbije. Značaj ruske uloge je većim delom bazirana na uspešnoj glumi Rusije i onih koji posvuda vide rusku konspiraciju. Obje strane, i Rusija i njeni kritičari, imaju koristi od napuhivanja ruskog učešća na Balkanu.

Za Srbiju, a pogotovo za trenutnu vladu, Rusija je korisna iz dva razloga. Prvo, može da umiri nacionalističke kritičare (kao što je Šešelj) održavanjem dobrih veza. Drugo, pričom o ruskom uticaju Evropskoj uniji se može prodati po višoj ceni. Ja bih zbog toga rekao da gledamo partiju pokera sa velikim ulozima u kojoj Srbija blefira sa ruskim vezama koje su manje suštinske nego što izgledaju, dok Rusija blefira sa jakim uticajem.

Trend

Sa izborom Trampa može se očekivati slabljenje američkog angažmana u regionu kao i slabija podrška EU, što opet ide na ruku ruskom učešću. Ne mislim da je izvestan jak savez ili saradnja između Rusije i Srbije ili neke druge zemlje, ali što se udaljenijom čine evropske integracije to će sve više vlade u regionu gledati prema drugim silama kako bi u strateškim igrama pojačale svoju korist.

Vlade i Srbije i Crne Gore su bile uspešne u igranju na rusku pretnju kao način jačanja sopstvene pozicije u odnosu na Zapad, a prigušile su i kritiku svojih demokratskih nedostataka. Nažalost, bojim se da će ovaj trend samo jačati.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top