All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

ČUVENI HRVATSKI REDITELJ: Baku su mi ubile ustaše, a danas me najviše strah začešljanih nacionalista

Zagrebački režiser Rajko Grlić govorio je o odjeku svog najnovijeg filma “Ustav Republike Hrvatske”, općem stanju u društvu, ali i svojim sarajevskim korenima.

“Mi, kada smo počeli da pišemo scenario u Hrvatskoj, taj morbidni nacionalizam nije bio u tom obliku agresivan, kao kakav je bio u trenutku kada smo izašli iz filma, tako da se vreme nekako poklopilo”, kaže reditelj.

“Kada je počeo taj novi talas nacionalizma, onda je on grunuo u nasirovijem obliku kao u Hrvatskoj. Karamarko i onaj mali ustaša, (Zlatko Hasanbegović, op.a.) to je bilo baš onako sirovo. A onda su sad došli mladići koji nisu puno promenili pogled na svet, samo su u boljim odelima, imaju finije manire, bolje se češljaju, deluju puno civilizovanije. Ja se toga bojim, bojim se civilizovanog nacionalizma. Pored Jasenovca stoji Za dom spremni, pozdrav uz koji su klali ljude 5 kilometara dalje. I preko toga se pređe sa par reči, to ćemo srediti to nije problem…, a nikad se neće srediti…” , dodaje Grlić.

Reditelj prvi put učestvuje na manifestaciji “Dani Zagreba u Sarajevu”, ali svakako nije nov u ovom gradu.

“Moja majka dolazi iz jevrejske familije, koja je iz Toleda, preko Istanbula i Sandžaka došla u Sarajevo. Devojački se prezivala Izrael. Imali su kuću u Logavinoj ulici. Pradeda je bio veliki vernik, a prabaka je pravila lekove. Ona je ubijena u ustaškom logoru u Gradišci. Familija Izrael je nestala u Drugom svetskom ratu, od njih 28 samo je dvoje preživelo. Moja majka i stric, koji je nakon rata otišao da živi u Izrael”.

(Dijaspora.news/slobodna bosna)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top