All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Miroslav je od otpada napravio vrhunsku mašinu: Prvo je na ulici našao stare gume “audija”, a onda je počelo majstorisanje (FOTO)

U slobodno vreme dok je ispred kuće pio kafu, Miroslav je došao na ideju da od starih delova namenjenih za otpad napravi nešto korisno

Miroslav Saček, rodom iz Gradiške već tri decenije živi i radi u okolini Beča. Majstorlukom i idejama Miroslav je zainteresovao mnoge ljude čak u nekoliko država.

U slobodno vreme dok je ispred kuće pio kafu, Miroslav je došao na ideju da od starih delova namenjenih za otpad napravi nešto korisno.

Odluka je pala da napravi pokretnu mini-pilanu.

– Prvo sam spazio dve letnje gume od “audija” na felgama. Odmah sam u glavi razvio ideju. Sa starog skutera sam skinuo motor, napravio železnu konstrukciju i od dasaka za šalovanje istokario remenice.

– Priznajem da sam dugo radio remenice, sve dok nisam postigao sklad između brzine okretanja i željene snage. Jedino sam morao kupiti čeličnu nazubljenu traku za rezanje i remenje – kaže Miroslav za agroklub.ba.

Mašinu je sklapao posle radnog vremena i vikendom. Onda je nabavio kamionet i na njemu konstruisao malu dizalicu za oblovinu i građu, ali i za spuštanje celog postrojenja na zemlju.

– Napravio sam verziju da akumulator pokreće dizalicu, a i ručno putem čekrka. Pilana je lagana za rad, veoma je precizna i za sve je dovoljan samo jedan čovek. Gas se dodaje na ručki koju sam takođe skinuo sa skutera, tako da je sve ovo što se vidi skup otpadnog materijala pretvoren u nešto korisno“

Pobrao simpatije za izum i na graničnim prelazima

Saček priča da je bez problema prošao austrijsku, slovenačku, hrvatsku i bosansku granicu. Nikome nije bilo jasno šta vozi, jer sve utovareno i demontirano na kamionet najviše podseća na građevinsku skelu.

– Namerno sam došao u rodno selo Bok Jankovac da isprobam pilanu. Kod prijatelja Zorana Račića sam pre dve godine ostavio dva trupca od topole. Izrezaću ih u fosne i daske i onda po povratku u Austriju majstorisati stolarske radove – kaže uvek nasmejani Miroslav Saček, među prijateljima poznatiji kao Braca.

Miroslav kaže da je imao ponuda da proda pilanu, ali da ga novac ne interesuje, te da mašina koju je napravio nema cenu. Veliki majstori su i ostali Sačeci, Miroslavova braća Anton, Branko, Josip i Štefan.

Smisao za majstorluke i inovacije nasledili su od oca Ivana, koji je svojevremeno bio najbolji električar, bravar i varilac ne samo u svom mestu, već i šire.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top