All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

Božicu je zabolela ruka, jače nego ikada, otišla je kod lekara i tada su joj rekli da će živeti još godinu dana

Otkrila je da boluje od neizlečive bolesti zbog koje većina obolelih na kraju umre.

Do 2011. godine Božica Malekinušić (60) iz Goričice kraj Zeline u Hrvatskoj, sasvim normalno je obavljala aktivnosti sa decom s teškoćama u razvoju s kojom je radila kao logoped, a onda se jednog dana, bez ikakve najave, njen život okrenuo naglavačke.

Tokom rada, Božica je često znala da sa decom leži na podu ili čuči ispod stola dok im ne objasni šta bi trebalo da urade. Nakon jednog takvog časa, osetila je bol u desnoj ruci.

Verovala je da je bol samo privremen i da će vremenom prestati, ali desilo se suprotno. Dve nedelje je trpela bolove, koji su postajali sve jači, a onda se konačno javila lekaru. Dobila je uobičajene tretmane protiv bolova u obliku tableta i injekcija, ali ništa od toga joj nije pomoglo.

Božica je operisana, a potom su usledile sesije hemoterapije – Foto: Pixabay.com

Bol je počeo da se širi po celom telu i uskoro nije mogla da ustaje iz kreveta, prenosi 24sata.hr.

Suprug ju je tada odveo na magnetnu rezonancu, a nakon toga završila je u Traumatološkoj bolnici. Tamo su joj rekli da joj je rak oštetio kičmu, zbog čega joj je urađeno nekoliko zahvata. Učvrstili su joj kičmu, kako ne bi ostala nepokretna i ustanovili da ima rak ćelija krvne plazme tj. multipli mijelom.

– Oporavljala sam se od zahvata na kičmi, a potom sam prošla šest ciklusa hemoterapija u pola godine. Za mene je to bio ogroman šok – prisetila se Božica.

Od 2011. godine ona je u remisiji. Bolest se povukla, ali uvek postoji mogućnost da se ponovo javi.

Isprimala je hemoterapiju i sada se nada da se bolest neće vratiti – Foto-ilustracija: Profimedia/BSIP

Ubrzo po oporavku je penzionisana, a lekari su, kako kaže Božica, mislili da neće živeti duže od godinu dana. Ipak, Božica je rešila da zgrabi život s obe ruke i da uživa u njemu što je više moguće. Ponovo je počela da uči strane jezike, peva u crkvenom horu i svakodnevno pešači najmanje sat vremena.

REČ JE O NEIZLEČIVOJ BOLESTI, VEĆINA OBOLELIH UMRE

Multipli mijelom je neizlečiva bolest od koje većina obolelih na kraju umre.

Nije poznato šta je tačan uzrok nastanka multipla mijeloma – Foto: Pixabay.com

Češće se javlja kod ljudi starijih od 60 godina, ali nije poznato šta je tačan uzrok nastanka ove bolesti, pošto nema specifičnih simptoma koji bi na nju ukazivali. Ipak, kako je reč o bolesti koja zahvata koštani sistem, najčešće se kao prvi simptom javlja bol u kostima. Zato se kod nekih bolesnika otkrije u kasnijoj fazi.

Lekari u Hrvatskoj ističu da je situacija sa medikamentima danas bolja nego prethodnih godina, ali i da još uvek nije tako dobra kao u Sloveniji ili Austriji. Kako kažu, nedostaju im lekovi nove generacije koji deluju direktno na maligne ćelije i ubijaju ih, a lečenje takvim sredstvima postaje standard u EU.

(dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top