All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

BIH poručila Hrvatskoj: Dajte Srbima status konstitutivnog naroda!

Parlamentarna skupština BiH rezolucijom traži od Hrvatske da razmotri mogućnost davanja statusa konstitutivnog naroda Srbima koji žive u Hrvatskoj.

Taj zahtev je deo “Predloga rezolucije o želji za napredakom Republike Hrvatske” koji će se naći pred odbornicima Parlamentarne skupštine BiH i odgovor je na evidentno mešanje susednih zemalja u unutrašnje poslove BiH.
Kreator inicijative je odbornik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Odborničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović, a predlog rezolucije je rezultat agresivnog lobiranja hrvatskih evroparlamentaraca za federalizaciju BiH.

Magazinović je ronično rekao da su parlamentarci u BiH odlučili da pomognu Hrvatskoj svojim savetima kao izraz “duboke zahvalnosti” zbog sugestija koje susedna zemlja daje BiH.

“Na ovim prostorima kažu ‘ko će kome pomoći ako neće svoj svome’. Mi se osećamo loše što naše komšije stalno nama pomažu svojim savetima i sugestijama šta bi mi u BiH trebalo da radimo, a mi njima nikako. Ovo je prilika da se ta višegodišnja nepravda ispravi i da i mi kažemo šta mislimo da oni trebaju da rade u Hrvatskoj i možda pomognemo im sa nekim svojim iskustvima”, rekao je Magazinović.

“Šalu na stranu, dodao je on, konačno je došlo vreme da pošaljemo poruku vladama susednih država da pre nego se uhvate u koštac sa problemima u BiH što niko od njih nije ni tražio, niti ih ovlastio, neka se pogledaju u ogledalo”.
“Pametnije im je da svoju energiju usmere na to da počiste ispred svojih vrata, a nas treba da puste na miru. Imamo mi dovoljno svojih problema i bez njihove pomoći”, kazao je Magazinović.

Inače, u Predlogu rezolucije stoji, između ostalog, da Odbornički dom Parlamentarne skupštine BiH smatra važnim da se zaustavi jačanje desničarskih pokreta i delovanja pojedinaca i javne promocije ustaštva, te poziva vlasti na svim nivoima da se snažno suprotstave različitim oblicima narušavanja antifašističkog opredeljenja i imidža Hrvatske.

(Dijaspora,news/Klix.ba)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

To Top