All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

O izručenju Bogićevića Crnoj Gori odlučiće Specijalni sud

Viši sud u Kragujevcu oglasio se stvarno nenadležnim za odlučivanje o molbi Crne Gore za izručenje srpskog državljanina Predraga Bogićevića i predmet prosledio na odlučivanje Specijalnom sudu u Beogradu, rečeno je danas Tanjugu u tom sudu.

Prehodno je Apelacioni sud u Kragujevcu ukinuo rešenje kojim je kragujevacki Viši sud utvrdio da su ispunjeni uslovi za izručenje Bogićevića Crnoj Gori, koja ga traži zbog sumnje da je učestvovao u planiranju terorističkih akata pred održavanje parlamentarnih izbora prošle godine u toj državi i naložio ponovno odlučivanje.

Portparol Višeg suda u Kragujevcu Snežana Simović rekla je Tanjugu da se 13. februara taj sud oglasio nenadležnim i spise predmeta prosledio sudu u Beogradu.

Ona je dodala da je Bogićević i dalje u pritvoru.

Specijalni sud u Beogradu je inače 9. februara odbio kao nesnovanu molbu za izručenje drugog sprskog državljanina Nemanje Ristića Crnoj Gori koja ga traži zbog sumnje da je učestvovao u planiranju terorističkih akata pred održavanje parlamentarnih izbora prošle godine u toj državi.

Na ovo rešenje suda ne postoji pravo žalbe, ali se spisi predmeta po službenoj dužnosti prosleđuju Apelacionom sudu u Beogradu na konačnu odluku.

Crna Gora traži Ristića i Bogićevića radi krivičnog gonjenja po naredbi o sprovođenju istrage Specijalnog državong tužilaštva Crne Gore zbog krivičnih dela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju iz Krivičnog zakona Crne Gore.

Prilikom donošenja odluke o Ristiću, kome se stavlja na teret da je dela izvršio na teritoriji Srbije, sudsko veće je odlučilo da u konkretnom slučaju nisu ispunjene pretpostavke za njegovo izručenje po molbi ministarstva pravde Crne Gore.

Za razliku od Bogićevića, Ristiću nije određivan pritvor, već konačnu odluku suda čeka na slobodi.

Srbija i Crna Gora imaju bilaterlani ugovor o uzajamnom izručenju državljana koji reguliše uslove izručenja.

Bogićević i Ristić uhapšeni su u Kragujevcu i Beogradu 13. januara po međunarodnoj poternici Crne Gore.

Početkom decembra 2016. godine za njima dvojicom, kao i još dvojicom državljana Rusije, raspisana je poternica Crne Gore zbog sumnje da su organizovali kriminalnu grupu koja je za izborni dan planirala upad u Skupstinu, hapsenje i likvidaciju tadasnjeg premijera Mila Đukanovića.

Crnogorsko tužilaštvo vodi postupak protiv grupe od 18 državljana Srbije i dvojice drzavljana Rusije, a većina ih je u pritvoru u Podgorici.

Neki su nedavno sklopili sporazum o priznanju krivice sa crnogorskim tužilaštvom, preneli su podgorički mediji.

(Dijaspora.news/blic)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

To Top