All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

Bezobrazluk konobara na hrvatskim plažama: Izbacili tinejdžera jer nije imao novca da plati piće i ležaljku

– Moj sin, obzirom na to da je školarac, ne može da priušti sebi da kod svakog odlaska na kupanje iznajmi ležaljku i kupi sok u kafiću na plaži. Međutim, on ima pravo da se kupa u moru u gradu u kojem živi – izjavio je nezadovoljni roditelj iz Opatije čiji je sin izbačen sa plaže

Sa jedne plaže u Opatiji u Hrvatskoj izbačen je tinejdžer koji nije imao novca da plati ležaljku i sok.

Naime, plaža na kojoj je mladić hteo da se okupa nalazi se pod koncesijom, a, prema rečima jednog roditelja, mladić je proteran samo zato jer je nije hteo da iznajmi ležaljku i kupi piće u obližnjem kafiću.

Ne može da priušti ležaljku i sok

“Moj 16-godišnji sin je otišao da se kupa na novom delu kupališta koji se nalazi između obnovljenog kupališta Angiolina i kupališta Lido. To je deo koji se nekad zvao ‘kod grede’ jer je upravo na tom mestu bila postavljena drvena greda iznad vode za zabavu i skakanje.

Moj sin, obzirom na to da je školarac, ne može da priušti sebi da kod svakog odlaska na kupanje iznajmi ležaljku i kupi sok u kafiću na plaži. Međutim, on ima pravo da se kupa u moru u gradu u kojem živi.

Čini se kako to ipak više kod nas nije tako jer iako je uvažavao pravila ponašanja na kupalištu, konobari s kupališta Lido zatražili su da napusti plažu na čijem je jednom betonskom delu našao mesto“, rekao je opatijski roditelj za Novi list.

Nije jedini primer

Inače, ovo nije jedini primer negativnih iskustava na plažama i kupalištima pod koncesijom. Slične situacije događale su se i ranijih godina nakon davanja u koncesiju određenih površina na pomorskom dobru. To je, naravno, izazivalo negodovanje domaćih ljudi. Posebno onih koji u sezoni nemaju vremena za celodnevno odmaranje na ležaljkama.

Međutim, kako tvrde pravni stručnjaci, takvi postupci koncesionara su nezakoniti i nisu u skladu s uslovima po kojima je izdata koncesija.

Pravni stručnjaci, naime, tvrde kako se prema Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama ne može naplaćivati ili ograničavati pristup plažama, a to potvrđuju i oni koji izdaju koncesiju na pomorskom dobru, predstavnici PGŽ-a.

Zakon nije na njihovoj strani

Preciznije, koncesionari ne mogu uslovljavati boravak na plaži korišćenjem ležaljki uz plaćanje ili konzumacijom jela i pića. Dogode li se takvi nelegalni postupci, građani ih mogu prijaviti nadležnom telu za kontrolu koncesionara, odnosno Poverenstvu za praćenje izvršavanja ugovora o koncesijama.

Međutim, ako se dogodi da se koncesionari ne pridržavaju ugovorenih odredbi koje su u skladu sa Zakonom o pomorskom dobru, može im se dogoditi da ostanu i bez koncesije.

Osim što moraju da dopuste  postavljanje peškira na kupalištu pod koncesijom, moraju da vode i računa da ležaljke i ostalu opremu za plažu postavljaju u opsegu i broju dogovorenim ugovorom, javlja Novi list.

(Dijaspora.news/index.hr)

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top