All for Joomla All for Webmasters
Društvo

Ako vas „uhvate“ s plastičnom kesom u ovoj evropskoj zemlji, kazne su drakonske

Na ostrvu Kapri u Italiji od ovog meseca su zabranjeni plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu, pa čak i plastične slamčice, piše „Politika“.

Oni koji ne budu poštovali odluku rizikuju da plate kaznu od 500 evra. Sankcionisanje upotrebe plastičnog posuđa, pribora za jelo i kesa uvedeno je po uzoru na arhipelag Tremiti, koji od prošle godine ovaj vid neodgovornosti prema životnoj sredini kažnjava sa 50 evra, prenosi Energetski portal.
Stanovnici i turisti koji se ne odreknu plastike na Kapriju, počev od 1. maja, suočiće se sa drastično većim kaznama. Gradonačelnik Đovani de Martino je dočekao odluku sa odobravanjem.

„Promena je ogromna, ali ukoliko njome štitimo svoje okruženje, smatram da se niko neće žaliti“, izjavio je on za dnevne novine „Tajms”. Uz zabranu korišćenja uvodi se i zabrana prodaje ovih proizvoda. Trgovci su dobili rok od 90 dana da se otarase postojećih zaliha. Najavljuje se da istu odluku priprema i grad Napulj. Cilj je da se morske obale sačuvaju od zagađenja otpadom.

 

Dijaspora.news/Politika

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top