All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

BALKAN KLJUČA: Haos u Makedoniji, Srbija podigla borbenu gotovost

Premijer i novoizabrani predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se večeras javnosti Srbije povodom situacije u Makedoniji i dešavanja u regionu.

Sinoć je u centru makedosnke prestonice u napadima povrijeđeno između 77 i 100 ljudi.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je Srbija mirna i stabilna.“Građani treba da budu mirni jer je podignuta borbena gotovost jedinica tamo gdje je potrebno… Spremni smo da odgovorimo na svaki izazov”, kazao je Vučić.

Vučić je u Drugom dnevniku RTS izjavio da je danas bilo izvjesnih taktičkih pomjeranja bezbjednosnih snaga, ali nije želio da detaljnije o tome govori.

On je rekao i da predstavnici vlade posle današnje sjednice Biroa za koordinaciju službi bezbjednosti Srbije posvećenoj situaciji u Makedoniji nisu izlazili sa zaključcima jer tu ima “vojnih i drugih tajni”.

– Mi izlazimo u javnost sa opreznim izjavama. Mi moramo da vodimo računa o svakoj riječi. Pozvali smo na mir u Makedoniji. Narod u Makedoniji zna šta je Srbija više dobroga učinila za Makedoniju, iako nam to nije vraćeno podjednako. Srbija je više učinila za Makedoniju nego njeni ostali susjedi, rekao je Vučić i dodao da su Albanci mezimče međunarodne zajedine.

“I cio svijet ćuti na najstrašnije, najmorbidnije izjave. Komentarišu samo albanski lobisti, Lunaček i drugi, koji osuđuju Srbiju za nešto, a pridružuju im se neki u zemlji a zaboravljaju da su potjernicu za Haradinajem podigili 2004. Vučić im je kriv jer se drži zakona, a ne kao oni…” “Ponosan sam jer sam kriv, jer oni optuženi za najveće zločine moraju da odgovaraju. Može nam se da to ne prihvatimo. Srbiju da pregaze to je nemoguće . Šta bi se desilo da sam ja rekao da nam treba velika Srbija ili da će nekoliko hiljada Albanca biti ubijeno”, zapitao se Vučić, dodavši da se sada radi na “legitimizaciji velike Albanije”.

FOTO: PrintscreenUpitan čija je izjava najopasnija, Edija Rame, Hašima Tačija ili Jonuza Muslijua, Vučić ponavlja da je riječ o koordinisnaoj akciji.

“Rama i Tači su posle određenih sastanaka u decembru o kojima ne smijem da govorim, promijenili način obracahanja”, naglašava premijer.

On međutim kaže da odnos Srbije mora da ostane isti: “Moramo da poštujemo partnere u EU, na evropskom smo putu, ali i da držimo do sebe i kažemo šta mislimo”, rekoa je on, dodajući da su tu i stavovi Rusije i Kine i da Srbija ima sa kime da sarađuje.

Kako kaže, čuvaćemo našu poziciju stabilne i nezavisne zemlje, jačaćemo je ekonomski”, rekao je on, ponovivši da Srbija više nikad neće dozvoliti progon ili istrebljenje Srba.

“To više nije moguće da se dogodi, Srbija je mnogo snažnija. Nikoga nećemo da diramo, poštujemo teritorijalni integritet svih, ništa tuđe nam ne treba, samo svoje nećemo da damo. Mislim da su tu poruku svi dobro razumjeli – nisam se ni šalio ni igrao”, rekao je on.

“A naša vojna moć će rasti srazmjerno rastu ekonomske moći”, poručio je on.

Kometarišucvhi skore izbore u Republici Srpskoj, na Kosov u i možda u Hravatskoj, on ističe poseban značaj obnavljanja dijaloga sa Hrvatskom i dodaje da je s tim u vezi uputio poruku predsjednici i premijeru te zemlje.

(Dijaspora.news/EPK/ Tanjug)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top